24chasa.bgГолемият джазмен се е влошилпреди десетина дниВ 22 ч българско

...
24chasa.bgГолемият джазмен се е влошилпреди десетина дниВ 22 ч българско
Коментари Харесай

Милчо Левиев почина в 22 ч на 12 октомври

24chasa.bg

Големият джазмен се е влошил

преди десетина дни

В 22 ч българско време е умрял Милчо Левиев, именитият композитор и джаз пианист, оповестиха негови близки.

Преди десетина дни той се е свързал с Игор Марковски, с цел да получи правата за книга, която желал да издаде. След това обаче внезапно се е влошил, сподели Марковски пред " 24 часа ".



Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив в еврейско семейство. Той е брат на художника Йоан Левиев.

Завършва Държавната консерватория през 1960 година Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си стартира в Пловдивския трагичен спектакъл. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 година работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.



По концепция на Радой Ралин основава групата " Джаз Фокус`65 ", с която гастролира в страната и чужбина до 1970 година при огромен триумф. Едно от най-известните му творби за този интервал е аранжиментът на песента на Пол Маккартни " Вчера “ (Yesterday). Пише и кино музика, както и симфонии и камерна музика.



През 1970 година по покана на Дон Елис напуща България и отпътува за Лос Анджелис. Остава с него до 1977 година В началото на 1980 година се завръща за малко в страната и изнася поредност от концерти. Бил е на многочислени турнета из Европа и Съединени американски щати. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и води майсторски клас в Нов български университет.

През последните години живееше в Солун.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР