Тази нощ на 83-годишна възраст издъхнал великият Милчо Левиев. Големият

...
Тази нощ на 83-годишна възраст издъхнал великият Милчо Левиев. Големият
Коментари Харесай

Великият Милчо Левиев почина на 83

Тази нощ на 83-годишна възраст умрял великият Милчо Левиев. Големият джаз музикант и композитор е умрял в къните часове на 12 октомври, оповестява артистът и публицист Игор Марковски. На профила си той написа: Милчо Левиев, Сбогом! Един от съзвездието " Изключителни музиканти " Завинаги в звездния оркестър! (19.12.1937. - 12.10.2019.)

Милчо Левиев е композиторът, който най-вече е популяризирал България в джаз музиката. През 1970 година емигрира в Съединени американски щати, където прекарва огромна част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис. Изнася концерти по целия свят и написа кино музика както за български, по този начин и за американски филми.

Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с медал " Стара планина " и " Св. св. Кирил и Методий " за огромните си заслуги в региона на музиката.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 година Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов.

Кариерата си стартира в Пловдивския трагичен спектакъл. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 година работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР