♥ Емоционалните умения, които ни носят успех в живота Могат

...
♥ Емоционалните умения, които ни носят успех в живота Могат
Коментари Харесай

Ако не можем да забележим истинските си чувства, ние ставаме техни роби ♥ Даниъл ГОЛМАН

♥ Емоционалните умения, които ни носят триумф в живота

Могат ли страстите да бъдат интелигентни? През годините даже и най-запалените бранители на коефициента на просветеност са се опитвали да вкарат страстите в царството на интелекта, вместо да ги преглеждат като изцяло противоречащи си феномени. Така да вземем за пример Е, Л. Торндайк, изтъкнат психолог, изиграл значима роля за популяризирането на понятието за IQ през двадесетте и тридесетте години, в една своя публикация споделя, че един аспект на прочувствената просветеност - а точно така наречен „ обществена “ просветеност или способността да разбираме другите и да „ действаме умно в човешките взаимоотношения “ - сама по себе си е едно от измеренията на човешкия разсъдък. Други психолози от онази ера преглеждат обществената просветеност от по-цинична позиция и я възприемат като набор от умения за манипулиране на другите, метод да ги накараме да създадат това, което желаеме, без значение дали са съгласни или не. Нито една от тези формулировки обаче не заема солидни позиции измежду теоретиците на коефициента на просветеност и през 1960 година един от главните писания на тази тематика афишира обществената просветеност за „ безполезна “ концепция.

Само че персоналната просветеност не може просто да бъде отхвърлена. Тя се потвърждава интуитивно и дава отговор на упованията на здравия разсъдък. Когато Робърт Стърнбърг, също психолог в Йейл, желае от участниците в един опит да опишат какво схващат под „ образован човек “, практическите умения са измежду главните изброени черти. По-систематичните проучвания водят и Стърнбърг до заключението на Торндайк: обществената просветеност се отличава от университетските качества, като в същото време играе основна роля за оправянето с практическите житейски проблеми. Една от главните характерности на интелекта, които се ценят извънредно високо на работното място да вземем за пример, е чувствителността, която разрешава на ефикасния управител да улавя безмълвни послания.

През последните години една все по-голяма група психолози доближи до сходни изводи, в благозвучие с убеждението на Гарднър, че старите показа за коефициент на просветеност са се въртели главно към стеснен набор от езикови и математически умения, и че оправянето с тестванията е директен знак за триумф в класната стая или в научната кариера, само че прави все по-малко работа в обстановките, отдалечаващи се прогресивно от университетския живот. Тези психолози (сред тях са и Стърнбърг и Салови) възприемат един по-широк мироглед за интелигентността и се пробват да я предефинират предвид на това какво е належащо за триумф в живота. Тази линия на проучване ги води още веднъж до неизмеримата значимост на „ персоналната “ или прочувствената просветеност. Салови включва листата на Гарднър в личната си формулировка за прочувствена просветеност, която обгръща пет съществени области:

♥ Познаване на личните ни страсти

Самоосъзнатостта, пълноценното разбиране на възприятието, до момента в който то към момента трае, е основен детайл от прочувствената просветеност. Способността ни да следим възприятията си във всеки един миг е от особена значимост за психическите умения и себепознанието. Ако не можем да видим същинските си усеща, ние ставаме техни плебеи. Хора, които са по-уверени в възприятията си, направляват по-добре живота си, защото имат по-ясно отношение към персоналните си решения - от избора на сателит в живота до избора на работа.

♥ Управление на страстите

Контролът върху възприятията и изразяването им в съответна форма е умеене, което е тясно обвързвано със самоосъзнатостта. Ще разгледаме методите да утешаваме себе си, да се отърсваме от пълзящата паника, тъга или нервност - както и какво става, в случай че не успеем да се оправим с тези съществени прочувствени проблеми. Хора със слаби заложби в тази област непрестанно се борят с усеща на дистрес, до момента в който тези, които ги владеят майсторски, могат да се възвръщат доста по- бързо от превратностите в живота.

♥ Умения за независимо обосноваване

Мобилизацията на страстите за дадена цел е изключителна значима за вниманието, персоналната мотивация и  майсторството, както и за креативните сили. Емоционалният самоконтрол (отлагането на възнаграждаваното и потискането на импулсивността) е съществена опора за всяко достижение. Освен това способността да се работи в положението, което спортистите назовават „ поток “ - безкомпромисна цялост на съзнанието - води до изключителни резултати във всевъзможни области. Хора с такива качества нормално са по-производителни и ефикасни във всичко, с което решат да се заемат.

♥ Признаване на страстите на другите

Емпатията - друга дарба, която е в тясна връзка с прочувствената осъзнатост - е може би най-основната човешка дарба. Ще разгледаме от кое място идва емпатията, каква е обществената цена на безразличието и аргументите емпатията да поражда алтруизъм. Емпатичните хора са по-чувствителни по отношение на фините обществени сигнали, които подсказват потребностите или желанията на другите. Това ги прави по-подходящи за специалности в региона на медицината, образованието, продажбите и мениджмънта.

♥ Стабилни връзки

Изкуството на връзката значително допуска умеене да управляваме страстите на другите. Ще стане въпрос за обществената подготвеност и нейната липса, както и за качествата, които би трябвало да влязат в деяние при нея. Те подхранват известността, лидерските умения и ефикасното междуличностно другарство. Хора с сходни заложби се оправят добре в случаите, които изискват гладка връзка с другите - те са напряко „ обществени звезди “.

Разбира се, качествата на хората в тези области се разграничават значително; някои от нас могат да се окажат да вземем за пример умели господари на личното си възприятие за паника и в същото време да не могат да утешат някого другиго. Въпреки че основата на тези умения е чисто неврологична, мозъкът, както ще забележим, е извънредно еластичен и не стопира да учи. Пропуските в прочувствените качества могат да бъдат запълнени: в множеството случаи става въпрос за цели комплекси от привички и реакции, които могат елементарно да бъдат усъвършенствани, стига да сме подготвени да поставим нужните старания за това.

Избрано от: „ Емоционалната просветеност “, Даниъл Голман, превод от британски Елена Филипова, изд. „ Изток-Запад “, 2011
Снимка: danielgoleman.info

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР