…или защо пием хубава бира в България.Съвременната история на пивото

...
…или защо пием хубава бира в България.Съвременната история на пивото
Коментари Харесай

Особености на пивоварната магия

…или за какво пием хубава бира в България.

Съвременната история на пивото у нас стартира през втората половина на 19 век, когато с промишления прогрес на някои градове като Русе, Пловдив, Шумен, Търново, Лом, Стара Загора и София започва производството на бира.

Следосвобожденска България е жадна за съвременни придобивки в градския живот и взривът в отварянето на пивоварни и бирарии се трансформира в мерило за европейски прогрес. В тези далечни времена пивото е било първокласна напитка и единствено заможните жители можели да си разрешат удоволствието да пият бира.

Днес, за наш шанс – пивото е едно от най-достъпните и необятно публикувани напитки, което се създава по всички краища на планетата. В България можем да се похвалим с високото му качество, също както в най-известните с бирената си просвета страни.

Пивоварните у нас – и огромни, и не толкоз огромни, влагат годишно в нововъведения на пазара и в рационализиране на технологиите, съчетавайки традициите в производството с нововъведенията на международния пазар. По този метод те съумяват да предложат артикул на международно равнище, съхранявайки натуралните и хранителни качества на пивото.

И защото точно качеството е приоритет номер едно, стигаме и до процеса на подготвяне на бирата и неговите специфики, които умерено можем да назовем пивоварна магия. За нас, а имаме вяра и за всички фенове на пивото, ще бъде забавно да надникнем зад кулисите и да разберем от кое място стартира пътят на бирата.

От какво се подготвя бирата?

Първо е значимо да отбележим, че въвеждането на съвременни технологии в производството е значително значимо освен за усъвършенстване на индустриалните процеси, само че и за опазване на качествата на напълно натуралните съставки на пивото. Бирата се създава от вода, малц, хмел и пивни дрожди, последните познати като бирена квас. Всяка една от тези съставки има своята специфичност, която съчетана с другите първични материали в хода на софтуерния развой, образува характера на другите типове и стилове бира (светла, тъмна, ейл, алена, безалкохолна, все по-популярните бирени миксове, познати като радлери, и други.)

Как се майстори бирата или кои са софтуерните стадии?

Ако ви е любопитно по какъв начин се подготвя бира – процесът не е по никакъв начин елементарен, само че е доста забавен. За майсторите пивовари превлъплъщението на дребното ечемичено зрънце в кехлибарена пенлива напитка не е мистерия, само че е същинско предизвикателство да „ уловиш “ магията на пивопроизводството. За това през днешния ден отдадените в тайнствата на бирата майстори-пивовари са високо образовани инженери технолози, ръководещи комплицираните процеси в пивоварните. Още повече, че обичайно фирмите у нас създават долно ферментиращи бири, а за този развой са нужни върховен пилотаж в уменията на експертите и съществени вложения в съвременно съоръжение.

Като начало дано подчертаем, че пивоварната технология се основава на действието на разнообразни ензимни системи, образувани в хода на малцовото произвеждане и разграждащи след това огромна част от веществата, налични в малца. Ензимно деяние участва и при последващата алкохолна ферментация с потреблението на чиста просвета пивни дрожди. Благодарение на тях става и образуването на пивото като алкохолна напитка.

Самото произвеждане стартира с приемане, предпазване, филтриране и мелене на малца. След това идва ред на майшуването – един от най-важните и може би най-сложните процеси в пивоварната технология. При него смленият малц се смесва с вода и се образува така наречен малцова каша.

Майшуването се реализира в смесително-озахарителни апарати, даващи опция за загряване и непрестанно безредие на малцовата каша. След привършване на майшуването малцовата каша се филтрира, с цел да се отдели пивната отплата – композиция от вода и екстрактни субстанции. Именно част от този дестилат след това се подлага на ферментация и разрешава обособяването на пивото като характерна алкохолна напитка.

Пивната отплата се вари и по време на този стадий се прибавя хмел, виновен за характерната мъка и тънък мирис на пивото. Апаратът, в който протичат процесът е част от варилната апаратура – сърцето на всяка пивоварна. Мъстта се охлажда, аерира и се заквасва с чиста просвета пивни дрожди.

Едно от основните условия за пълноценно и професионално потребление на маята е извънредно високата степен на непорочност в пивопроизводството. В бирените компании казусът с микробиологичната непорочност е решен от дълго време и то на доста високо равнище. Свидетелство за това е съвършената прозрачност и съразмерен усет на обичаните ни марки бира.

Дрождите реализират алкохолната ферментация, като по време на процеса трансформират разнообразни субстанции в други. Захарите, получени при майшуването, се трансформират главно в алкохол и въглероден диоксид. Благодарение на това, пивото е напитка с изцяло естествено алкохолно наличие и газировка. Разбира се, при самата ферментация се образуват и голям брой други артикули, които дружно в разнообразни комбинации придават характерните ароматично-вкусови качества на пивото, наричани органолептични. Следва доферментиране и съзряване на бирата.

След привършване на цялостния ферментационен процес пивото към момента не е изцяло приключено. Това се дължи на обстоятелството, че то съдържа голям брой дребни частици, които нарушават неговата кристална прозрачност. Ето за какво е нужна дефинитивна дестилация, посредством която с изключение на мечтаното избистряне се реализира и естествено стабилизиране на бирата, с цел да няма помътняване.

Последният развой преди бутилирането се назовава усмиряване. Пивото остава неподвижен към едно денонощие, с цел да се възвърне равновесието в напитката, след което в разнообразни опаковки бирата поема своя път към потребителите.

А кои са потребните субстанции в бирата?

Именно с помощта на натуралния си генезис, бирата съдържа редица благоприятстващи организма субстанции, които се резервират при описания към този момент развой на произвеждане. Пивните дрожди, по-известни като бирена квас, спомагат в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Останалите естествените съставки доставят на феновете на бирата антиоксиданти, минерали и витамини.

Изследвания на български и задгранични учени потвърждават, че наличието на витамини и антиоксиданти в пивото надвишава даже това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци, като любеница, пъпеш, ябълки и моркови. Сред витамините доминират тези от групата В, които от своя страна способстват за стимулиране функционалностите на централната нервна система и засилват обменните процеси в организма.

Само в случай че е при умерена консумация

Всички казано дотук за бирата звучи отлично, само че има едно доста значимо изискване – да се употребява умерено. А какво е количество е рационално, несъмнено се питате? Изчислено е, че за дамите то не би трябвало да надвишава половин литър на ден, а за мъжете – до литър, не повече от 5 дни в седмицата. Запомнете го добре!

Сега, откакто сме още по-информирани за тайнствата на пивоварната магия, дали няма бирата да ни се услади още повече? Наздраве!

Инфо: Вести

За материала е употребена информация от уеб страницата на Съюза на пивоварите в България –pivovari.com

*Diana.BG: За страдание напоследък доста от компаниите създават евтина бира от всевъзможни зърнени култури (ГМО царевица например) и качеството на обичаната на доста хора напитка е много подозрително. Но за това – различен път в публикация съдържаща всички детайлности.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР