• Премиум моделът с пет врати от премиум-сегмента на компактния клас получава нов

...
•	Премиум моделът с пет врати от
премиум-сегмента на компактния клас
получава нов
Коментари Харесай

Един успешен модел във версия 4.0: новият Audi A3 Sportback

• Премиум моделът с пет порти от премиум-сегмента на компактния клас получава нов дизайн
• Технологии от висшия клас – от инфотейнмънт-функциите до асистиращите системи за лидера
• Мощни TDI- и TFSI-двигатели с високо ниво на успеваемост

С модела A3 през 1996 година Audi положи основите на премиум-сегмента в компактния клас. Сега на пазара излиза четвъртото потомство на сполучливия модел – спортно, цифровизирано и максимално свързано. Под прогресивно оформената каросерия на новия A3 Sportback се крият множество софтуерни нововъведения от висшия клас, изключително в области като инфотейнмънт-функциите, ходовата част и асистиращите системи за лидера

С нов профил: дизайнът и светлините
Компактни пропорции и състезателен дизайн – това са основните детайли в оформлението на Audi A3 Sportback. В региона на предната част необятната решетка Singleframe и големите вентилационни отвори засвидетелстват за динамичния характер на този Premium-компактен модел. Линията на рамената на каросерията се простира от предните фарове до задните светлини на автомобила. Повърхността под въпросната линия е вдлъбната във вътрешността – един нов за дизайна на Audi претекст, който има за цел още по-ярко да подчертае широчината на калниците. Друга забавна иновация са дигиталните дневни светлини, интегрирани в Matrix-LED-фаровете. Те се състоят от три съставния елемент с по пет LED-сегмента, създаващи специфична графика на светлините и правещи A3 разпознаваем отдалеч. В интериора ви очаква естествено продължение на спортния и висококачествен дизайн – с новия елемент за ръководство на трансмисията, декоративни приложения от алуминий или карбон, присъщи дръжки за отваряне на вратите и Black-Panel-оптика за инструменалното табло. За първи път тапицериите са направени от рециклирани пластмасови бутилки, украсени със стилни контрастни шевове.

Пълна цифровизация: ергономична концепция и контролни принадлежности
Кокпитът на A3 Sportback е напълно фокусиран около лидера. Той употребява познати елементи от моделите от върховен клас на марката и е серийно оборудван с 10,1-инчов тъчскрийн, който е позициониран в средата на инструменталното табло. Въпросният сензитивен екран разпознава ръчно въвеждане на знаци, дава акустична противоположна връзка и позволява ръководство на функциите посредством изречения от всекидневната тирада. Комбинираният инструмент, чийто изглед водачът може да ръководи от мултифункционалния волан, е наличен серийно в напълно цифрово осъществяване. Допълнителни функционалности, като например голямо изображение на навигационната карта, предлага наличният като алтернатива Audi virtual cockpit. В своята Plus-версия той е с диаметър 12,3 инча и дава на лидера избор между три разнообразни изгледа, измежду които графика със спортна визия. По предпочитание на борда на автомобила идва и Head-up-дисплей, който прожектира най-важните за шофирането данни непосредствено на челното стъкло, в непосредственото зрително поле на лидера.

По-интензивни отвсякога: инфотейнмънт-функциите 
Зад MMI-ергономичната идея се крие третата генерация на модулната платформа за инфотейнмънт-системи на концерна. Тя може да се похвали с десетократно по-бърза изчислителна мощност в сравнение с предшественика си, и отговаря за всички благоприятни условия за свързаност, измежду които осъществяване на телефонни диалози, услугите на Audi connect с LTE Advanced-скорост и интегриран WiFi-Hotspot.

Индивидуалните настройки могат да бъдат запаметявани в до шест потребителски профила – от климатичната апаратура и позицията на седалките до постоянно избирани цели за навигационната система и редовно използвани медии. Серийно е налично дигитално радио DAB+, като алтернатива се предлагат също по този начин Online- и Hybrid-радио. Програмирането на направления е станало още по-гъвкаво и по-просто: навигационната система обезпечава прогнози за развитието на пътната конюнктура, сателитни изображения с висока резолюция от Гугъл Earth и богати на детайли 3D-модели на редица европейски градове. Audi connect добавя така наречен Points-of-Interest-обекти посредством фотоси, работно време и оценки на консуматори. Към асоримента на connect-услугите спадат и по този начин наречените Car-to-X-Services. Те оказват помощ на лидера да намира свободни места за паркиране по улиците или да минава по зелена вълна посредством връзка със сървърите за ръководство на светофарните уредби. За свързването на A3 Sportback със смартфона отговарят myAudi App, Apple Car Play или Android Auto, както и Audi phone box. Последният дава отговор за свързването на смарт телефона с външната антена на автомобила и позволява използването на функционалност за индуктивно зареждане. Скоро след пазарния старт на модела клиентите ще могат да се възползват и от преимуществата на Audi connect ключ, който разрешава отключване, заключване и пускане на автомобила посредством работещ на основата на операционна система Android смарт телефон, а наред с това дава и достъп до Amazon Alexa.

По-култивирани: моторите
Новият Audi A3 Sportback започва в Европа с три двигателя – 1.5 TFSI със 110 кВт (150 к.с.) (комбиниран разход на гориво в л/100км: 5,1 – 4,8*; комбинирани излъчвания CO2 в г/км: 116 – 111*), както и 2.0 TDI, разполагаем във разновидности с 85 кВт (116 к.с.) (комбиниран разход на гориво в л/100км: 3,6 – 3,5*; комбинирани излъчвания CO2 в г/км: 96 – 92*) или 110 кВт (150 к.с.) (комбиниран разход на гориво в л/100км: 3,9 – 3,7*; комбинирани излъчвания CO2 в г/км: 103 – 98*). Всички мотори впечатляват с мощна тяга и култивирана работа. Първоначално предлаганите мотори ще слизат от конвейера в композиция със задвижване на предните колела. За предаването на тягата се грижи шестстепенна механична трансмисия или превключваща със светкавична експедитивност седемстепенна предавателна кутия с два съединителя S tronic, чийто скоростен лост към този момент е представен под формата на компактен селектор. С негова помощ водачът управлява функционалностите на предавателната кутия чрез натискане и издърпване. Скоро след пазарния старт на модела, Audi ще продължи да разширява последователна моделната палитра на модела, в това число с модификации с електрифициран задвижващ тракт и версии със задвижване на четиририте колела quattro.

Още по-рафинирана: ходовата част
Ходовата част на новия A3 Sportback – с многозвенно окачване с четири носача на задния мост за версиите с мощ над 110 кВт (150 к.с.) – има спортно-балансиран характер и съчетава високо равнище на динамика с добър комфорт на возене. По желание на клиента се предлага и окачване с адаптивно контролиране на амортисьорите, което същевремено снишава каросерията с 10 милиметра по-близо до пътя. При избор на този вариант всеки от амортисьорите автоматично се настройва спрямо състоянието на настилката, обстановката на пътя и определения от системата Audi drive select режим – за осъществяването на още по-широк асортимент от благоприятни условия между комфортно прекосяване през неравности до оптимално динамична управляемост. При спортното окачване – серийно при наличие на екстериор S line и алтернатива при останалите разновидности – акцентът напълно очаквано е подложен най-много върху динамиката. Благодарение на по-твърдата настройка на амортисьорите и пружините, както и на намаляването на клиренса с 15 милиметра, компактният модел не само лежи по-близо до пътя, само че и предлага по-интензивен контакт с пътя.

Още по-съвършени: асистиращите системи за лидера
С помощта на технологиите Audi pre sense front, асистентът за внезапно заобикаляне на препятствия и предизвестието за неволно овакантяване на пътната лента A3 Sportback прави всичко допустимо, с цел да намали риска от произшествия с други участници в движението и серийно предлага високо равнище на сигурност. Като алтернатива се предлагат още голям брой асистиращи системи, измежду които помощник за промяна на лентата, помощник за приближаващи обекти при слизане от автомобила, както и асистенти за кръстовища и за паркиране. Адаптивният помощник за шофиране подпомага лидера при надлъжното и напречно водене на автомобила, като технологията досега е позната основно от висшия клас коли. Въпросният помощник поддържа скоростта и дистанцията по отношение на движещите се отпред превозни средства и чрез плавни намеси в електромеханичното кормилно управление спомага за задържането на автомобила в лентата на придвижване. По този начин доста се повишата равнището на комфорт при шофиране, изключително при дълги преходи.

Оптимизирана: концепцията на вътрешното пространство
Новият A3 Sportback предлага повече вътрешен шир и функционалност при непокътнати компактни външни размери на каросерията. С дължина от 4,34 метра и ширина 1,82 метра без огледалата моделът от стилен клас е пораснал с към три сантиметра в сравнение с директния си предходник. Височината от 1,43 метра и междуосието от 2,64 метра са останали непроменени. Вместимостта на багажника в зависимост от ситуацията на задните седалки варира между 380 и 1.200 литра, а дъното на товарния отсек може да бъде настройвано в различни височини. По предпочитание на клиента се предлага електрическо задвижване на задния похлупак, което може да се командва и посредством жест с крайник.

Вече закрепени: пазарният старт и цените
Предварителната продажба на Audi A3 Sportback на доста от европейските пазари започва още от месец март 2020 година, като първите доставки се чакат през май. Версията 1.5 TFSI със 110 кВт (150 к.с.) (комбиниран разход на гориво в л/100 км: 5,1 – 4,8*; комбинирани излъчвания CO2 в г/км: 116 – 111*) стартира от 28.900 евро. Пазарният дебют на модела включва и специфична Edition-серия на модела –A3 Sportback edition one с ексклузивни елементи в оборудването. Екстериорът например се отличава с характерни детайли в Platinum матово сив цвят, потъмнени Matrix LED-светлини и 18-цолови джанти в цвят Titan сиво. Интериорът S Line от своя страна може да се похвали с изцяло нови спортни седалки с интегрирани подглавници, алуминиеви декоративни лайстни и педали от неръждаема стомана, подчертаващи динамичния темперамент на автомобила.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР