В японската ядрена централа, противоречиво изпускане на пречистена вода само в началото на извеждането от експлоатация

...
Звукът на пречистена радиоактивна вода, изтичаща надолу към подземен вторичен
Коментари Харесай

Звукът на пречистена радиоактивна вода, изтичаща надолу към подземен вторичен басейн, можеше да се чуе изпод земята по време на медийна обиколка на японската атомна електроцентрала Fukushima Daiichi

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 27 август 2023 г., 10:34 ч. Япония, превключвателят за пренос на пречистена вода е включен. Графика на компютърен монитор наблизо показва постоянно намаляване на водните нива, тъй като пречистените радиоактивни отпадъчни води се разреждат и изпускат в Тихия океан.

В крайбрежната зона на завода , две помпи за морска вода работят, изхвърляйки потоци от морска вода през небесносини тръби в големия колектор, където пречистената вода, която слиза през много по-тънка черна тръба от резервоарите на върха на хълма, се разрежда стотици пъти преди изпускането.

Звукът на обработената и разредена радиоактивна вода, изтичаща в подземен вторичен басейн, се чу изпод земята по време на първата обиколка на завода в неделя за медии, включително Асошиейтед прес, от началото на противоречивото изпускане.

„Най-добрият начин за елиминиране на замърсената вода е да се премахнат остатъците от разтопено гориво“, каза говорителят на Tokyo Electric Power Company Holdings Кеничи Такахара, който придружи неделната медийна обиколка за чуждестранната преса.

Но Такахара каза, че недостигът на информация от вътрешността на реакторите прави изключително трудно планирането и разработването на необходимата роботизирана технология и съоръжение за отстраняване на разтопеното гориво.

„Премахването на остатъците от разтопено гориво не е като да можем просто да ги извадим и да приключим“, каза той.

Прогнозираното десетилетно освобождаване на пречистена вода беше силно противопоставено от риболовни групи и критикувано от съседни страни. Китай незабавно забрани вноса на морски дарове от Япония в отговор. В Сеул хиляди южнокорейци се събраха на митинг през уикенда, за да осъдят освобождаването, настоявайки Япония да го държи в резервоари.

За авариралата Фукушима Даичи управлението на непрекъснато нарастващия обем радиоактивни отпадъчни води, съхранявани в повече от 1000 резервоара, беше риск за безопасността и бреме след разтопяването през март 2011 г. Пускането му бележи крайъгълен камък за извеждането от експлоатация на централата, което се очаква да отнеме десетилетия.

Но това е само началото на предстоящите предизвикателства, като напр. премахването на фатално радиоактивните остатъци от разтопено гориво, които остават в трите повредени реактора, обезсърчаваща задача, ако някога бъде изпълнена.

Операторът, Tokyo Electric Power Company Holdings, започна да освобождава първата партида от 7800 тона в 10 от резервоарите от група B, които съдържат част от пречистената вода с най-малко радиоактивност в завода.

Те казват, че водата се третира и разрежда до нива, които са по-безопасни от международните стандарти, и досега резултатите от тестовете на TEPCO и правителствените агенции откриват радиоактивност в морската вода и рибата пробите, взети след освобождаването, са били под откриваемите нива.

Японското правителство и TEPCO казват, че изпускането на водата е неизбежна стъпка при извеждането от експлоатация на централата.

Земетресението и цунамито през март 2011 г. унищожиха охладителните системи на централата, причинявайки стопяването на три реактора. Силно замърсената вода за охлаждане, приложена към повредените реактори, е изтичала непрекъснато в мазетата на сградата и се е смесила с подпочвените води. Водата се събира и частично се рециклира като вода за охлаждане след пречистване, а останалата част се съхранява в около 1000 резервоара, които вече са запълнени до 98% от техния капацитет от 1,37 милиона тона.

Изпускането, което започна с дневен темп от 460 тона, върви бавно. TEPCO казва, че планира да пусне 31 200 тона пречистена вода до края на март 2024 г., което ще изпразни само 10 резервоара от 1000 поради продължаващото производство на радиоактивна вода.

Темпото по-късно ще се ускори и около 1/3 от резервоарите ще бъдат премахнати през следващите 10 години, освобождавайки място за извеждане от експлоатация на централата, каза изпълнителният директор на TEPCO Джуничи Мацумото, който отговаря за освобождаването на пречистената вода. Той казва, че водата ще бъде изпускана постепенно в продължение на 30 години. Но докато разтопеното гориво остава в реакторите, при сегашните перспективи то изисква охлаждаща вода.

Вътре в реакторите остават около 880 тона радиоактивно разтопено ядрено гориво. Роботизираните сонди предоставиха известна информация, но състоянието на разтопените отломки остава до голяма степен неизвестно и количеството може да е дори по-голямо, казва Такахара, говорител на TEPCO.

Пробно отстраняване на разтопени отломки с помощта на гигантска дистанционно управлявана роботизирана ръка е настроен да започне в блок 2 по-късно тази година след почти двегодишно закъснение, въпреки че това ще бъде много малко количество, каза Такахара.

Премахването на отработеното гориво от охладителния басейн на реактора на блок 1 трябва да започне през 2027 г. след 10-годишно забавяне. Горната част на реактора все още е покрита с отломки от експлозията преди 12 години и трябва да бъде почистена след поставяне на защитно покритие за задържане на радиоактивен прах.

Вътре в най-тежко пострадалия блок 1 по-голямата част от ядрото на реактора се разтопи и падна на дъното на основната камера за задържане и вероятно по-далеч в бетонното мазе. Роботизирана сонда, изпратена вътре в камерата за първично задържане на блок 1, установи, че неговият пиедестал - основната носеща конструкция директно под сърцевината му - е значително повреден.

По-голямата част от дебелия му бетонен екстериор липсваше, излагайки вътрешната стоманена армировка, което накара ядрените регулатори да поискат от TEPCO да направи оценка на риска.

Правителството се придържа към първоначалната си цел от 30 до 40 години за завършване на извеждането от експлоатация, без да дефинира какво означава това.

Прекалено амбициозният график може да доведе до ненужно излагане на радиация за работниците в централата и прекомерни щети за околната среда. Някои експерти казват, че би било невъзможно да се премахнат всички остатъци от разтопено гориво до 2051 г. и ще са необходими 50-100 години, ако изобщо бъде постигнато.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР