Звездите на фадото Камане и Марио Лажиня ще бъдат гости

...
Звездите на фадото Камане и Марио Лажиня ще бъдат гости
Коментари Харесай

Португалско фадо завладява София с гласа на Камане и пианиста Марио Лажиня

Звездите на фадото Камане и Марио Лажиня ще бъдат посетители на Европейския музикален фестивал 2022 в София. На 8 юни от 19,30 ч. те ще изнесат концерт в зала " България " с репертоар от своя взаимен албум " Aquiаesta-se sossegado " ( " Тук е умерено " ), научи ДУМА от Ирена Данкова. Гласът и пианото на двамата фамозни музиканти синтезират най-хубавото от емблематичния португалски род, разкривайки тяхното майсторство, харизма и неподправена страст. Концертът включва 15 песни от обичайния фадо репертоар на Камане, както и авторски композиции на Марио Лажиня. Събитието се осъществя в партньорство с Португалския културен център " Камойш " и посолството на Португалия у нас във връзка националния празник на страната.
Камане е един от най-големите фадо реализатори и един от дребното мъже в жанра, а блестящата му кариера продължава към този момент няколко десетилетия. Несравним с никой различен, гласът му съчетава мекост и експресивност, пристрастеност и мощ.
Рожденото му име е Карлош Мануел Моутиньо Пайва душ Сантуш Дуарте. Започва да пее на 7-годишна възраст, съвсем инцидентно. Детето открива няколко плочи с фадо от сбирката на своите родители, до момента в който скучае у дома, поради заболяване от грип. Музиката, която слуша през тези дни, ще промени живота му вечно. Той харесва песните и бързо стартира да ги извършва. Първоначално всичко е повече за наслаждение, само че в последна сметка Камане израства с тази музика и тя се трансформира в негова орис. Става известен в Португалия през 1979 година, откакто печели " Grande Noite do Fado " ( " Великата нощ на фадото " ).
В търсене на собствен жанр, Камане се среща с Жозе Марио Бранко - композитор, артист и продуцент, който има основна роля за неговата кариера. През 1994 година подписва контракт за записи с компанията " EMI ". С Бранко като продуцент, той взема решение да запише първия си албум онлайн, като че ли пее във фадо клуб. " Uma Noite de Fados " ( " Една вечер на фадото " ) през 1995 година печели признанието на рецензията, която вижда у младия артист нова ярка фигура във фадото.
Концертите на Камане в Португалия, Испания, Франция, Холандия и Белгия се радват на голям триумф и са разпродадени седмици авансово. По-късно той ще стане прочут като " принца на фадото " и " най-хубавия фадо реализатор след Амалия Родригеш ". Певецът оформя дефинитивно персоналния си жанр с албума " Na Linha da Vida " ( " По линията на живота " ), който издава три години след първия. Камане е признат позитивно както от последователите на обичайното фадо, по този начин и от модернистите. През 2015 година издава албума " Infinito Presente " ( " Безкрайно настояще " ), като знак на жизнеността на тази музика.
Марио Лажиня е пианист и композитор, който принадлежи към най-известните португалски джаз музиканти. Роден в Лисабон, той работи с голям брой известни реализатори от своята татковина. Сред тях е португалската джаз певица Мария Жоао, с която записва няколко албума и концертира интензивно по света. Пианистът има взаимни планове с Джулиан Аргюел, Бернардо Сасети и Педро Бурместер. Авторските композиции на Лажиня са повлияни от джаза и музиката на африканския континент. Класическата музика играе забележителна роля в метода му към пианото. През февруари 2022 година излезе албумът му " Jangada ", осъществен с Бернардо Морейра (бас) и Алешандре Фразао (ударни). Единайсетте пиеси на Марио Лажиня от тази сбирка показват майсторство и богато креативно въображение.
сн. 0902 - Камане и Марио Лажиня
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР