Зупаграфика (Zupagrafika) се ражда в Познан през 2012 г. като

...
Зупаграфика (Zupagrafika) се ражда в Познан през 2012 г. като
Коментари Харесай

Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с уважение към оригинала

Зупаграфика " (Zupagrafika) се ражда в Познан през 2012 година като концепция на испанския графичен дизайнер Давид Наваро. Тогава той таман бил решил да се реалокира от Испания, където преди този момент управлява студио за графичен дизайн повече от 10 години, и да преследва своето увлечение по полския графичен дизайн и следвоенната модернистична архитектура.

Веднага се влюбил в Полша - страната, известна със своята школа за афиш и недопечен бетон зад всеки ъгъл. Тогава той обединил сили с таман приключилата Мартина Собецка. Неговият опит и нейната пристрастеност към писането и модернистичната архитектура се обединили в без значение архитектурно издателство и студио за графичен дизайн.

Името им, което в дословен превод е " чорба от графика ", съчетава възприятието им за комизъм със същината на работата им. През последното десетилетие Дейвид и Мартина проектират, илюстрират и разгласяват наградени книги и комплекти за сглабяне, които изследват по сериозен, само че в същото време увлекателен метод следвоенната модернистична архитектура и архитектурен брутализъм на някогашния Източен блок и отвън него.

Сред заглавията им са Brutal London (2015), Brutal East (2017), Brutal Britain (2018), Eastern Blocks (2019), а най-новото, което излезе преди няколко седмици, се споделя Panelki (2019). Те се оферират най-вече в профилираните магазини на музеи и галерии по целия свят.

" Дневник " беседва с тях преди гостуването им като лектори в интернационален симпозиум на Фестивала Мелба в Зала 6 на НДК на 9 ноември.

 Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с почитание към оригинала
© Zupagrafika

Кое повлия на решението ви да изследвате модернистичната архитектура?

- Като студио за графичен дизайн се възхищаваме на композицията и дизайна на модернистичните здания и архитектите зад тях. Възприемаме ги като самобитни творби на изкуството. С нашия дизайн вършим опит да документираме следвоенната модернистична архитектура, която постепенно изчезва от нашите градски пейзажи поради разрушение, промени, термо-модернизация, което е доста известен метод за възобновяване на обществената жилищна архитектура в Полша и източноевропейските страни.

Има неща, които ни заобикалят на ежедневна база, които ни се костват невидими, одобряваме ги за даденост или мислим, че не са привлекателни или не заслужават нашето внимание. На високите блокове, бетонните модернистични комплекси и други бруталистични структури се гледа по този метод от доста години и мнозина към момента избират да ги видят разрушени. Хората примеат следвоенната модернистична архитектура като краен и неиновативен метод за строене - израз на своето време, а с нашата графична работа, без значение дали под формата на снимка, илюстрация или 3D модели, се опитваме да преглеждаме този тип архитектура от друг ъгъл.

Какво научихте за панелните блокове да вземем за пример, което ви изненада и евентуално ще изненада тези, които не престават да живеят в такива здания?

- Мартина е израстнала в подобен блок в Полша през 80-те. В Полша панелите са се произвеждали локално в техните лични региони във заводи, наричани " Фабрики за дома ", а в доста от случаите самите тези системи одобряват името на тези квартали. Беше в действителност забавно да открием какъв брой доста панелни типологии са се ползвали на процедура за интервал от единствено едно или две десетилетия.

 Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с почитание към оригинала
© Zupagrafika

Смятате ли, че тези здания би трябвало да бъдат запазване като архитектурни монументи за бъдещите генерации или би трябвало да бъдат унищожени някои ден и за какво?

- Не сме архитекти, нито урбанисти и не предлагаме техническо решение, а удостоверение или документи. По наше мнение обаче към модернизацията на тези здания би трябвало да се подхожда с почитание. Самите ние участвахме в план за термоизолация на жилищен комплекс тук в Познан, който се възползва от истинската мозайка на фасадите. Могат ли тези структури да бъдат непокътнати и осъвременени с почитание към техния автентичен дизайн? Можем да кажем, че да.

Разкажете ни повече за работния развой. Как избирате тематика, къде вършиме изследването си, по какъв начин избирате фотограф и какъв брой време ви лишава работата по едно ново издание или комплект за сглабяне?

- " Зупаграфика " е главно без значение издателство, което инициира, оформя, илюстрира и разгласява своите планове с взор към издаването на книги за архитектура, снимка и дизайн. Всеки нов план предлага няколко провокации, през които да преминем: от очакване с часове за съвършения кадър в снежна стихия по средата на голям комплекс до прекарването на месеци в ровене за документите за истинските фасади на постройка.

Процесът на направа също от време на време е сложен. Много от нашите издания са комплицирани за осъществяване за печатниците или другите производители, с които работим, което изисква голям брой старания от тяхна страна, с цел да могат концепциите ни в действителност да се материализират. Винаги печатаме и сътворяваме локално и доста от детайлите в нашите издания са правени на ръка, което изисква доста точност и схващане от страна на производителя.

 Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с почитание към оригинала
© Zupagrafika

Що се отнася до фотографията - ние сме главните фотографи във всичките ни книги, а в някои случаи си сътрудничим с локални фотографи. Такъв е казусът с една от последните ни книги " Източни блокове ", която включва фотоси, осъществени от нас в границите на към десетилетие на документиране на разнообразни жилищни комплекси в Централна и Източна Европа, както и някои изображения, които поръчахме особено за книгата на локални фотографи, които познаваме или с които сме работили и преди този момент.

Какви са главните компликации, когато се слага началото на без значение издателство?

- Беше доста дълъг развой и продължаваме да се учим, до момента в който работим. Започнахме последователно да трансформираме нашето графично студио в малко без значение издателство, финансирайки нови издания с предходните, учейки и разбирайки малко по малко по какъв начин този комплициран свят действа.

Има ли нещо, което ви се желае да бяхте създали по друг метод?

- Не съжаляваме за нито един от плановете, в които сме били забъркани, нито за който и да било от методите, по които сме подходили към тях. Провалите и грешките са единственият метод да се учиш.

 Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с почитание към оригинала
© Zupagrafika

Хората наподобяват все по-заинтересовани от бързите медии. Традиционните медии трансформират ли се последователно в нещо от предишното и по какъв начин това трансформира процеса на основаването им?

- Давид е израстнал в печатница, благосъстоятелност на родителите му. Мартина - измежду гравюрите върху медни плоскости на татко си, тъй че миризмата на мастило и хартия е вградена в ДНК-то на " Зупаграфика ". Нашият главен език на изложение постоянно е бил принтът. Заобиколени сме от стотици хиляди изявления, отпечатвани и издавани всяка година. Вярваме, че печатът продължава да се оправя добре.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР