Зрители сигнализираха, че по централните улици в Благоевград има твърде

...
Зрители сигнализираха, че по централните улици в Благоевград има твърде
Коментари Харесай

Жители на Благоевград се оплакват от увеличаване на бездомните кучета в града

Зрители алармираха, че по централните улици в Благоевград има прекалено много бездомни кучета. Заради студеното време те се групират в глутници, а хора описаха,че ситуацията към този момент е станало нетърпимо.

От години Благоевград има сериозен проблем с бездомните кучета. Преди към месец там беше последният случай на нахапан от нападателно куче мъж в квартал " Запад ".
Кирил Манов, гл. контрольор " Обществен ред " в Община Благоевград: Сигнали в Община Благоевград всекидневно се получават и това е обикновено. Въпросът, по който ние може да вземем отношение, е най-малко да помолим жителите да се срещнат със Закона за ветеринарномедицинската активност и Закона за отбрана на животните. Повечето сигнали в Общината са за кучета, които са чипирани, маркирани и обезпаразитени, което ще рече, че по закон институцията община си е свършила работата.Ние по закон сме задължени да хванем безстопанствено куче, да го откараме да го чипираме, кастрираме, обезпаразитим, да му търсим осиновител и, в случай че не му намерим в границите на 15-20 дни, да го върнем на мястото, откъдето е хванато, като се изключи детски градини и учебни заведения.
Гражданите обаче споделят, че наличието на толкоз доста безстопанствени кучета по улиците ги тормози.
Жена: Страх ни е, да. В един миг, когато са 4-5 кучета, стават нападателни и атакуват. Онзи ден едно малко дете пред очите ми побягна и те се втурнаха безусловно след него.Жена: Агресивни са по-голямата част и е рисково. Страшни са. Най-напред не би трябвало да се развъждат тези кучета. После тези, които взимат да гледат кучета, би трябвало да си ги гледат. Общината би трябвало да поеме отговорност.Момиче: По-добре да ги закарат в подслон и някой да ги осинови.Момиче: Някои се опасяват доста от кучета.
Общинският подслон за кучета е непрекъснато претъпкан. Разполага с 30 места.
Балева, шеф на приюта: Смятам, че казусът може да се реши като се усилят местата. Но считам, че при нас казусът е текучеството. /.../ Имаме проблем, че ни пускат доста кучета от други общини. Там нямат приюти и знаят, че тук ще бъдат обработени и ни затрудняват.
25% от кучетата се осиновяват от общо към 400 кучета, които постъпват за година, добави тя.
Кирил Манов: В отчета за Бюджета 2020 съм направил предложение 80 000 лв. да бъдат отделени за приюта в Благоевград. Приеме ли се бюджета и бъдат ли парите на разположение, мисля, че ще се откри реализатор, който да направи разширението на приюта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР