Зрелостниците, които се явяват на днешната матура ще пишат интерпретативно

...
Зрелостниците, които се явяват на днешната матура ще пишат интерпретативно
Коментари Харесай

Изтеглиха вариант №7 на матурата по БЕЛ

Зрелостниците, които се явяват на днешната матура ще пишат интерпретативно съчинение или есе по 41-ва задача на вид 7 от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) от сесията август-септември.

Изпитният вид беше генериран тази заран в Министерството на образованието и науката в наличието на заместник-министър Емилия Лазарова.

На днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература са позволени 8612 зрелостници, които ще бъдат разпределени в 280 учебни заведения. Ангажирани са 2913 квестори. Изпитът стартира в 8:30 часа. Влизането в залите ще става със служебна записка за допускане до него и с документ за идентичност, най-малко 30 минути преди началото на матурата.

Над 13 000 зрелостници са подали заявки за държавните зрелостни изпити през сесията август-септември. На тях се явяват тези, които не са били позволени на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предходно явяване.

Максималният брой точки е 100. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 точки, които са за оценка " Среден (3) ". Вторият наложителен зрелостен изпит по профилиращ предмет и държавният изпит по професионална подготовка са на 25 август. 

На 28 август ще се състоят спомагателните държавни зрелостни изпити по избор. На всички изпити, като се изключи този по специалност, се написа с черен химикал.

Резултатите ще бъдат оповестени до 8 септември.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) през месец май тази година се състоя на 19 май - в 750 учебни заведения и в 4200 зали, заяви тогава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

За матурата тогава бяха ангажирани над 9000 квестори.

Изпитът по български език и литература е разграничен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. За учениците със специфични просветителни потребности са планувани до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част - до 60 минути повече. 

На 23 май се състоя вторият наложителен държавен зрелостен изпит по профилиращи предмети и държавният изпит за придобиване на професионална подготовка - за учениците, които учат в професионални гимназии.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР