Зрелостници от столично училище твърдят, че са ощетени от резултатите

...
Зрелостници от столично училище твърдят, че са ощетени от резултатите
Коментари Харесай

Зрелостници искат критериите за оценяване на матурите да се преразгледат

Зрелостници от столично учебно заведение настояват, че са ощетени от резултатите на матурата по български език и литература. Каква е повода за недоволството им?

Държавният зрелостен изпит беше на 19 май, а междинната оценка е добър 3,93.

Според учениците в 73-то учебно заведение в София не неприятната подготовка, а неточност при оценяването в действителност е повода за ниските резултати. Затова и те вършат петиция, с която желаят критериите да бъдат изменени.

Нашето учебно заведение всяка година е в топ 5 в класацията за най-хубавите учебни заведения в София на матурата по български език и литература. И всички, които сме се събрали тук, сме с оценки над 5,50. Не преследваме шестицата, ние към този момент сме я постигнали, само че сме несъгласни с критериите за оценка ", изясни за bTV Веско. Според него в някои задания с отворен отговор няма никакво съображение за лишаване на точки.

" Оказва се, че единствено възпитаници, които са уцелили основни думи или " опорни изречения ", са получили цялостния брой точки. А хора с по-нестандартен и изобретателен метод на мислене са били ощетени ", уточни още дванайсетокласникът.

" Текстът беше обвързван с творчеството на Ян Мърквичка в Следосвобожденска България. Напълно правилни отговори биват глобени, тъй като не дават отговор на примерната дефиниция, заложена в ключа. Независимо дали посочваш правилно изказване, което свястно може да се извлече от изходния текст, то бива глобено, тъй като очевидно не дава отговор на индивида, изготвил ключа. Чувстваме се афектирани от практиката, която се ползва за оценяване на изпитни работи. Това е обидно за нашия труд и за нашите преподаватели, които ни образоват да разсъждаваме ", изясни зрелостникът.

305 възпитаници поддържат подписката и я изпращат до министерството.

" Лесно е да се жигосат 46 000 души като необразовани, поставяйки им се междинна оценка 3,93. Искам обстоен разбора, тъй като съгласно мен измежду аргументите за това е некоректното оценяване на някои изпитни работи ", споделя ученичка от 73-о учебно заведение.

От МОН декларират, че работите на зрелостниците се правят оценка анонимно от двама оценители, прави се средноаритметична оценка, която е последна и няма по какъв начин да бъде изменена.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР