Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията © Надежда

...
Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията © Надежда
Коментари Харесай

Вечерни новини: Търговският регистър реално не работи, Турция отговори на САЩ с мита

Зорница Даскалова, изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: Икономиката забавя растежа си, рухването на турската лира спря

И още: Срутен магистрален мост взе жертви в Италия; Кола се вряза съзнателно в загражденията на Народното събрание в Лондон; Търговският указател ще работи отчасти от на следващия ден
14 авг 2018
Вечерни вести: Турската лира потъва още, Търговският указател остава блокиран

И още: Протестите в Румъния не секват; Нови поправки запушват София; Утре ще е ясно с какъв брой е повишена стопанската система през второто тримесечие
13 авг 2018 Властта най-сетне проговори за казуса с Търговския указател, само че със същия триумф можеше и да си мълчи, откакто не сподели нищо незнайно до момента, нито пък даде каквато и да е изясненост за отговорността. Едно е ясно - още най-малко седмица компании няма да могат да се записват, документи да се виждат и да се вършат каквито и да е промени в работещи компании.

Турция увеличи неведнъж вносните мита за редица американски артикули, откакто Тръмп от своя страна предходната седмица подвигна доста ставката при импорт на турски алуминий и стомана. Така е допустимо да се развихри нов фронт на американските търговски войни.

Иначе казусът с рухналия през вчерашния ден мост в Генуа и през днешния ден господства над интернационалния поток вести, като италиански медии разкриват тревожни обстоятелства, че казусът със оборудването е бил прочут и случаят може би е можело да бъде предотвратен. Случката очевидно разтревожи и българския министър председател, който на съвещанието на кабинета през днешния ден е изискал допустимо най-бързо да се намерят средства за едновременни поправки на всички жп и пътни мостове в страната. Явно идва последваща порция откакто незабавно към този момент бяха дадени 500 млн. лева за поправки на язовири, които предстоящо ще се харчат непрозрачно.

НАЙ-ВАЖНОТО

Търговският указател няма да работи пълноценно най-малко още седмица

Търговският указател няма да действа пълноценно " най-малко още седмица ", оповестиха от Агенцията по вписванията (АВ), само че без да слагат краен период. От през днешния ден потребителите могат да правят единствено информации за настоящо положение на компаниите, и то само по ЕИК. От на следващия ден ще могат и по ЕГН, сподели изпълнителният шеф на АВ Зорница Даскалова. Всички останали функционалности на регистъра, от които зависи регистрирането на нови сдружения и вписването на промени в положението на компаниите, остават недостъпни.

Днес за първи път след срутва от предишния петък проговориха и представители на властта, само че не споделиха нищо ново. Вицепремиерът Томислав Дончев разгласи към този момент известното на медиите - казусът са изгорели дискове с 25 терабайта информация. Той бе сигурен обаче, че " не може да се приказва за загуба на информация ", нямало и опция за злоупотреби. Фирмата " Лирекс ", поддържаща Търговския указател, също прати известие, в което няма и ред информация, а конференция най-сетне даде и Зорница Даскалова, която резервира безмълвие до момента. На въпрос за оставка и вдишване на отговорност тя сподели, че наличието й в тази спешна обстановка е належащо, с цел да координира решаването на казуса. Отказа обаче да разяснява казуса всъщност.

Турция увеличи внезапно митата за импорт на артикули от Съединени американски щати

Турция увеличи фрапантно митата при импорт на редица американски артикули, с което напрежението сред Анкара и Вашингтон продължава да се повишава. Митото върху алкохола от Съединени американски щати се покачва със 140%, за колите – със 120%, и за тютюна на листа – с 60%. Удвояват се цените за козметични артикули, ориз и въглища.

Мерките са турския отговор на дейностите на Тръмп, който удвои митата при вноса на турски стомана и алуминий предходната седмица, което пък способства за още по-големия срив на турската лира по отношение на $ и еврото в края на предходната и началото на тази седмица. След намесата на Турската централна банка националната валута малко компенсира срутва, само че от началото на годината е изгубила над 40% от цената си по отношение на $. Опасенията в този момент са, че наложените от Турция мита може още веднъж да изправят пред тестване турската лира. Турция и Съединени американски щати са в неприятни връзки поради продължаващото задържане на задържания през 2016 в Анкара американски свещеник Андрю Брънсън, който Ердоган отхвърля да освободи, макар натиска от Тръмп.

Борисов изиска ремонт на всички мостове в България след рухналия мост в Италия

Всички пътни и жп мостове да се ремонтират по едно и също време е заръчал министър председателят на съвещанието на държавното управление в сряда, като отрасловите и финансовия министър да обсъдят и до седмица да предложат решение по какъв начин да се обезпечат средствата. Това излиза наяве от стенограмата от съвещанието на кабинета в сряда. Според Борисов парите може да дойдат от целеви заем от ББР или министерство на финансите, а средствата вероятно ще се връщат през постъпленията от несъществуващата още тол система - следващият огромен разход, за който се предлага да бъде затрупан от нея.

Според районния министър Нанков 211 моста по пътищата в страната са в неприятно положение и би трябвало да се ремонтират, включително и 17 уреди по автомагистралите. Повечето от тях са строени преди 35 - 40 години, а в последните години са ремонтирани единствено част от оборудванията по аутобаните, споделя той. Интересна част от диалога е включването на вицепремиера Симеонов, който охлажда популистката страна на нещата, като отбелязва, че " не би трябвало да се основава усещане за катастрофичност и че надали не тези уреди не са поддържани ".

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо следва да се случи

Меркел и Путин ще обсъдят енергийни въпроси на среща в Германия в събота

Германският канцлер Ангела Меркел и съветският президент Владимир Путин ще се срещнат в събота в замъка " Мезеберг ", покрай Берлин. Те ще обсъдят войната в Сирия, насилието в Източна Украйна и въпроси на енергетиката.

Двамата водачи се срещнаха за последно в съветския курорт Сочи през май тази година, а Меркел и външният министър Хайко Маас бяха посетени от сътрудника на Маас Сергей Лавров в Берлин през юли.

СПОРТ

Реал Мадрид vs. Атлетико е финалът за Суперкупата на Европа довечера

[Reuters]
Европейският клубен първенец Реал Мадрид излиза против съгражданите си от Атлетико в дуела за Суперкупата на Европа през днешния ден от 22 часа в Талин. Това ще бъде първи формален мач за Реал без Роналдо, който се причисли към Ювентус, като в това време ще бъде и дебют за новия треньор Юлен Лопетеги, който размени ненадейно напусналия Зинедин Зидан.

" Лудогорец " и ЦСКА-София с решаващи мачове за продължение в шампионата Лига Европа

Отборите на " Лудогорец " и ЦСКА-София ще играят в четвъртък срещите реванш от третия квалификационен кръг на Лига Европа. Ако българските тимове съумеят да отстранят противниците си – надлежно босненския " Зрински " и датския " Копенхаген ", ще стигнат до последния стадий в квалификациите, където при триумф ще влязат в групите на шампионата. В първите срещи двата тима бяха домакини, като разградчани победиха с минималното 1:0, а ЦСКА-София загуби с 1:2.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Кабинетът пусна за концесия четири плажа - " Балчик-централен ", " Бургас-централен ", " Созопол-Хармани " и " Поморие-изток ". Най-ниска годишна такса се желае за Балчик - към 56 хиляди лева, следват Поморие - 108 хиляди лева, Созопол - съвсем 200 хиляди лева, а най-скъп е бургаският централен плаж - съвсем 300 хиляди лева

Средният приход на човек от семейството доближава общо 1474 лева за второто тримесечие - с 8.7% повече на годишна база, и идва главно от нарастването на заплатите и пенсиите, сочат данните на Национален статистически институт. Разходите не престават да порастват по-бързо - с 11.4% до 1331 лева, защото семействата харчат повече за храна, комунални услуги и превоз, като фактор е и инфлацията.

Шефът на автомобилната администрация Дамян Войновски ще заведе две каузи против Николай Колев-Босия - евентуално за клюка, сподели той пред bTV. Босия е в гладна стачка от 13 юни, като желае оставката на транспортния министър поради корупция в издаването на шофьорски книжки, бе основана и краткотрайна комисия в Народното събрание, която да прегледа сигналите му.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ
Защо рухна мостът " Моранди "


[Reuters]
" От самото начало с този мост има разнообразни проблеми оттатък разноските за построяването му, които надвишиха плановия бюджет. Допуснати са неточности и рано или късно той би трябвало да бъде сменен. Не знам по кое време. " Това написа през 2016 година Антонио Бренчик, инженер по бетонни структури и учител в Университета на Генуа, във връзка моста " Моранди, който рухна във вторник и умъртви най-малко 35 души. Критичната публикация е препубликувана след злополуката под заглавие " Мостът " Моранди " в Генуа - една предизвестена покруса? ". На български може да я прочетете в " Дневник ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР