> Зоран МилановичНа срещата, на която присъстваха лидерите на осем

...
> Зоран МилановичНа срещата, на която присъстваха лидерите на осем
Коментари Харесай

Разкритикувха България, навлизала в интимното пространство на Северна Македония

 > Зоран Миланович
На срещата, на която участваха водачите на осем балкански страни беше призната взаимна заключителна декларация. Документът удостоверява уговорката за разширение на Европейски Съюз и също по този начин приканва Европейския съюз да форсира присъединението на страните от Западните Балкани. Българската обсада не откри място в декларацията, само че бе разкритикувана мощно от съпредседателя на Процеса Бърдо-Бриони тази година, хърватския президент Зоран Миланович.

" Това, което в този момент прави формалната политика на държава-членка на Европейски Съюз към Македония, е " нахлуване в непознатото “, т.е. " нахлуване в интимното пространство “. Да се изисква от страна кандидатка, която е на път да контракти участие, да промени учебниците по история и своя народен генезис, както се изисква от прилежащата страна... Ще се опълчва намерено в границите на това колкото тежи думата ми, “ сподели Зоран Миланович, президент на Хърватия.

Срещата на върха бе белязана от натоварен вербален конфликт сред сръбския президент Вучич, от една страна, и сътрудника му от Косово Вьоса Османи и бошняшкия член на босненското президентство Шефик Джаферович, от друга, откакто беше импортирано проектозаключение да се подсигурява неизменността на актуалните граници. Съдържанието не беше признато, защото Вучич не одобри подобен документ, като се има поради, че Белград, съгласно Конституцията, счита Косово за част от своята територия.

" Те преглеждат границите, както им е комфортно, или както е направила част от света, а не съгласно нормите на интернационалното право и Организация на обединените нации. Как ще ми кажете, че зачитате правилото на непроменяемост на границите, откакто променихте границите през 2008 година и по кое време сте решили, че няма да ги измененията, през 2009 година или през 2021 година? “, попита Александър Вучич, президент на Сърбия

По време на срещата на върха македонският президент Стево Пендаровски имаше обособени срещи с президентите на Словения и Хърватия. В диалог със своя словенски сътрудник, чиято страна поема председателството на Европейски Съюз през юли, Пендаровски акцентира, че Република Северна Македония е подготвена за първата междуправителствена конференция и за ускорено осъществяване на промените.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР