Знамето на САЩ все още се вее сред другите пред

...
Знамето на САЩ все още се вее сред другите пред
Коментари Харесай

Нова търговска война заплашва бъдещето на испанските маслини

Знамето на Съединени американски щати към момента се вее измежду другите пред пред фабриката AgroSevilla - най-големият експортьор на черни маслини в света, основан в Южна Испания. Но кооперацията в Андалусия скоро може да се наложи да смъкна флага със звездите и линиите, в случай че митата от над 20% за черните трапезни маслини, наложени от техния водещ клиент - Съединени американски щати, станат непрекъснати.

Решението надалеч не визира единствено Испания и нейните маслини. То може да провокира лавинообразен резултат в Щатите, които да наложат мита върху други европейски топ артикули като френското сирене или италианското вино .

От началото на зимата и неочакваното повишаване на митата, най-голямата фабрика за черни маслини изгуби доста контракти и за първи път в нейната история й се постанова да освобождава чиновници.

Разположено в сърцето на големите маслинови насаждения сред Севиля и Гранада на юг, предприятието обработва и консервира маслините, които се берат още до момента в който са зелени.

След това те се слагат в бурканчета и консерви и се изпращат в 72 страни , където се продават на пицарии, магазини за сандвичи и салатни питейни заведения - все растящи пазари, изключително в Съединени американски щати.

AgroSevilla изнася 25% от годишното си произвеждане за Щатите.

Но в границите на няколко месеца тъмни облаци надвиснаха над кооперацията и над целия бранш, в който работят 8000 души на цялостно работно време и обезпечава оцеляването на 16 000 ферми в Андалусия.

 Новата комерсиална цел на Тръмп – испанските маслини
Новата комерсиална цел на Тръмп – испанските маслини

За европейската страна Съединени американски щати са решителен пазар

През 2017 година две калифорнийски компании подадоха тъжба против испанските си съперници в Министерството на търговията на Съединени американски щати, като ги упрекнаха, че продават своите артикули прекомерно на ниска цена в страната, възползвайки се от агросубсидиите на Европейски Съюз.

Министерството стартира следствие, както и Международната комисия по търговията, самостоятелна федерална организация, която проверява въпроси, свързани с търговията.

Окончателното решение би трябвало да бъде взето в средата на юли, само че Съединени американски щати към този момент постановиха краткотрайни мита от над 20% върху испанските маслини тази зима.

Конфликтът идва на фона на страховете от по-широка комерсиална война, откакто администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп увеличи митата върху стоманата и алуминия, въпреки Европа сега да е освободена от тях.

За земеделските стопани в Андалусия повишението на таксите беше безусловно ненадейно. Секторът като цяло изнася 40% от производството си за Съединени американски щати , като общият оборот е към 70 млн. евро (86 млн. долара) годишно.

Още преди окончателното решение някои американски купувачи прекратиха договорите си , които към този момент са прекомерно скъпи поради краткотрайните мита.

Фабрика реорганизира целия си работен развой, опасявайки се, че ще загуби пазарен дял от Мароко или Египет. От 450 чиновници в завода, 30 към този момент са изгубили работата си. Ако обстановката се проточи, броят на съкратените може да доближи 80.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР