Знаете за старото българско правило, че без хляб и сирене

...
Знаете за старото българско правило, че без хляб и сирене
Коментари Харесай

Състояния, при които трябва да се ограничи приемът на бял хляб

Знаете за остарялото българско предписание, че без самун и сирене на маса не се сяда. Не е доста ясно от кой момент датира то, само че е несъмнено, че е от времето, когато и хлябът, и сиренето са били същински и домашни. Сиренето не е било неразбираем млечен артикул, а от същинско мляко, а хлябът е бил от нерафинирано брашно. Хората са живеели по-простичко, само че най-малко са се хранили здравословно.

Тъй като днешната тематика не е за сиренето, а за хляба, ще разгледаме за какво оня бухнал бял самун, без който през днешния ден не можем да седнем на трапезата (според изследванията към 70-80 % от българското население продължава всекидневно да употребява бял самун и в действителност се явява най-големият му европейски консуматор), може да се окаже доста нездравословен при някои здравословни положения. Нека първо погледнем от какво се прави днешният бял самун.

Всяко зрънце, без значение дали е пшенично, ръжено и така нататък се състои от 3 пласта, като в най-горния - люспата, се съдържат най-ценните субстанции, за които толкоз доста ни е приказвал учителят Петър Дънов. Ето един негов откъс Ще кажете, че меленето на житото е належащо. Не, това е най-несполучливият опит, който човечеството е могло в миналото да направи. В Божествената книга не съществува закон, съгласно който житото би трябвало да се мели на брашно. Когато житото се мели на брашно, питателните му субстанции излетяват на открито, а остават слабохранителните, които човек употребява...Хранителността на житото се намира в люспите му, тъкмо това, което хората изхвърлят.

И е тъкмо това, което се случва с белия самун, който през днешния ден се подготвя от рафинирано брашно. При него люспата се изхвърля, с цел да може да се направи тънко бяло брашно, от което на собствен ред да бъде подготвен бухнал и мек бял самун. С премахването на люспата от зрънцето обаче се отстраняват и съвсем всички скъпи минерали и витамини, а количеството на по този начин потребните за нас фибри се свежда до най-малко. Това е истината.

Всички диетолози са уверени, че белият самун би трябвало да бъде сменен от пълнозърнест. На това мнение обаче към този момент не са единствено диетолозите, само че и доста специалисти от сферата на опазването на здравето. Ето какво настояват те:

1. Консумацията на бял самун би трябвало да се заобикаля от хора с сензитивен корем, тъй като всички артикули, направени от бяло рафинирано брашно, могат да доведат до отичане, киселини и газове;

 Състояния, при които би трябвало да се ограничи приемът на бял самун

2. Белият самун неизбежно води до затлъстяване, тъй като забавя естествения метаболизъм;

3. Не се предлага потреблението на тестени артикули, направени от рафинирано бяло брашно, тъй като последните изследвания сочат към повишен риск от онкологични заболявания;

4. Консумацията на бял самун крие риск от сърдечно съдови заболявания;

5. Консумацията на бял самун води до повишение на кръвната захар и е противопоказна за хората, страдащи от диабет;

Дали не е време да замените белият самун с пълнозърнест?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР