Знаете ли какво е ук? И аз не знаех, докато

...
Знаете ли какво е ук? И аз не знаех, докато
Коментари Харесай

Училищни чудеса: Когато децата вземат нещата в „свои ръце”

Знаете ли какво е „ ук ”? И аз не знаех, до момента в който не се срещнах с шест енергични девойки, които имат вяра, че децата от дребните обитаеми места могат да трансформират средата, в която живеят. Да бъдат движещата мощ в района и общността, с цел да раздерат порочния кръг на беднотия, незаинтересованост и чувство за беззащитност. И да доведат до повече оптимизъм и религия, че и в дребните градове и села могат да се случват хубави неща. И хората да живеят в по-добър свят.

Всичко стартира през 2013 година, когато група учители от стратегия „ Заедно в час ”, преподаващи в общините Ябланица и Луковит, вземат решение да провеждат междуучилищни събития за своите възпитаници, с цел да ги стимулират да посещават постоянно учебно заведение, да съблюдават избрани правила в класната стая и да развиват умения като работа в екип, отзивчиви умения, организираност, функционална просветеност и други Това е и началото на програмата „ Училищни чудеса ” . В основата й са Йоана Славова, Александра Иванова, Иглика Атанасова, Деница Москова, Цветомира Антонова и Виолета Тасева . И както самите те споделят – в огромните градове има доста неща, които децата могат да вършат в свободното си време, само че в дребните обитаеми места не е по този начин. И когато това се съчетае с раздалеченост, липса на постоянен превоз до по-големия град и беднотия на района, чувството за незаинтересованост и изтощение става огромно. И децата отпадат от учебно заведение, затварят се в дребното обитаемо място, обезсърчават се и нямат фантазии и цели.

Именно спирането на този циничен кръг си слагат за цел шестте момичета-доброволци от „ Училищни чудеса ” , които последователно увличат освен децата, само че и другите учители, шефовете на учебните заведения в района, работещите в локалните читалища и общини. Намират и 16 въодушевени ментори-доброволци , които дълготрайно работят с младежите и им оказват помощ да попаднат от среда с ниски упования в такава, в която хората им имат вяра и ги насърчават да трансформират селото и общността, в която живеят. За да има повече оптимизъм и вяра.

И в случай че първоначално програмата стартира като самодейност сред учебните заведения, в които са разпределени учителите, и задачата е да се покачат обществените умения на децата и пропуските в образованието им, последователно фокусът се слага върху
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР