Знаем, че ядливите гъби имат отлична хранителна стойност, богати са

...
Знаем, че ядливите гъби имат отлична хранителна стойност, богати са
Коментари Харесай

Гъбите шийтаке, рейши и чага и техните изключителни ползи за здравето

Знаем, че ядливите гъби имат отлична хранителна стойност, богати са на протеини и са чудесно допълнение към един здравословен режим на хранене. Но медицинските гъби - в това число шийтаке, рейши и чага - крият и голям лековит капацитет.

В този тип лечебни гъби са открити повече от 130 медицински функционалности. (1) Най-обнадеждаващата от тях е свойството на медицинските гъби да подкрепят битката с онкологичните болести.

Гъбите като шийтаке, рейши и чага имат и свойства като понижаване на възпаленията в организма, усилване на имунитета, подкрепяне на белодробната функционалност и все по-често се употребяват под формата на хранителни добавки в поддръжка на компроментирания имунитет на съвремения човек. Ползите им са добре познати в страни като Япония, Китай, Корея и Русия, като в някои от тях медицински гъби се употребявани още преди хиляди години! В България към този момент също са налични посредством Apriben, основан особено за цялостна поддръжка на организма. Нека първо ви разкажем повече за тези три изключителни естествени “бойци ” и какви изгоди могат да имат те за здравето ни.

Шийтаке

Говорейки за “медицински гъби ”, не си представяйте екзотика с усет на лекарство. Гъбите шийтаке, считани за извънреден натурален бустер за имунната система, в действителност са с доста богат и прелестен усет и са много търсени в кулинарията. Приемани с здравна цел, те нормално са под формата на прахуляк или включени в хранителна добавка като Априбен, където са дозирани точно за всекидневен банкет.

Шийтаке са богати на съединението еритаденин, с помощта на което намаляват кръвното и понижават равнищата на “лошия ” холестерол. Съдържат и високи равнища на полизахариди, които защищават клетките от увреждане, усъвършенстват работата на имунната система, подтикват синтеза на бели кръвни кафези и оказват помощ в битката с микробите и възпалителните процеси. (2)

Гъбите шийтаке са с потвърдено противотуморно деяние. Те работят както превантивно, по този начин и при към този момент открити туморни формирания, а лечебният им резултат се дължи главно на съдържащите се дейни субстанции като полизахариди, терпеноиди, стероли и липиди. (3)

Рейши

С противораково деяние са познати и гъбите рейши, наричани още “гъби на дълголетието и безсмъртието ”.

Рейши са употребявани в Източна Азия още от Древността. Смята се, че този тип медицински гъби усъвършенстват мозъчната функционалност, дават сила, удължават живота, а също така подкрепят лекуването на разнообразни типове онкологични болести - в това число рак на гърдата, рак на белия дроб, рак на дебелото черво, левкемия, саркома, рак на простатата. (4) 

Чага

Гъбите чага са още едно мощно естествено средство за укрепване на човешкия имунитет.

Впечатляващи резултати имат и изследванията на анти-раковия капацитет на този тип медицински гъби. Богатите на антиоксиданти гъби чага понижават възпалителните процеси и пазят клетките в човешкия организъм от увреждане. В състава на чага влизат и съединения, наречени тритерпени, за които е открито, че работят за унищожаването на раковите кафези. (5)

Чага оказват помощ и за възобновяване на стомашната лигавица при язва, породена от хеликобактер пилори.

Как да използваме гъбите шийтаке, рейши и чага?

Силата на тези три невероятни медицински гъби е съчетана в едно в Априбен, хранителна добавка за изцяло укрепване на организма.

Априбен съдържа екстрактите от гъба шийтаке, гъба рейши и гъба чага, като мощната им формула е допълнена и от Витамин B17, прочут още като амигдалин, който също подкрепя преодоляването на възпалителните процеси и е считан за асистент в битката с раковите болести.

Комбинацията е отличен метод да подкрепите естествените защитни сили на организма, изключително в интервали на боледуване или нараснал стрес.

1 - https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/medicinal-mushroom

2 - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-shiitake-mushrooms

3 - https://file.scirp.org/pdf/FNS_2014062611410421.pdf

4 - https://www.medicinenet.com/what_is_the_best_mushroom_to_fight_cancer/article.htm

5 - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chaga-mushrooms

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР