Знаел ли е Борисов, че незаконно са подслушвани политици от

...
Знаел ли е Борисов, че незаконно са подслушвани политици от
Коментари Харесай

Манолова: Знаел ли е Борисов за подслушването? Да се създаде комисия под егидата на президента

" Знаел ли е Борисов, че нелегално са подслушвани политици от трите обединения, които са опозиционни по отношение на неговото ръководство? Имал ли е информация за диалозите, които тези политици са водили? С негово единодушие и под негово управление ли се е случило това? " - това попита Мая Манолова във видео онлайн във Facebook във връзка информацията, че 32 политици от " Изправи се! Мутри вън! ", " ИТН " и " Демократична България " са подслушвани от специфичните служби.

" В контакт сме с " Демократична България ", ще се свържем и с " ИТН ", с цел да предприемем общи дейности по случая. " Изправи се.БГ " настояваме още в този момент, под егидата на президента, да бъде основана комисия със служебния вътрешен министър, омбудсмана, правозащитни организации, проверяващи публицисти. Те да изяснят цялата истина при цялостна гласност, изключително във времето до избирането на новото държавно управление. Не може такова тъпчене на човешките права да е без последици ", прикани Манолова.

Тя уточни, че в 46-то Народно заседание ще бъде основана парламентарна комисия, която да обясни цялата истина и да ревизира кои политици по времето на Борисов са подслушвани нелегално.

" Първата и най-важна крачка е изясняване на истината. " Изправи се.БГ " и българските жители желаят да знаят имало ли е корист с власт с присъединяване на специфичните служби против опозицията . Незабавно способените институции да стартират да си правят работата. Вътрешният министър да направи цялостно следствие за това подслушвани ли са политици, кои са те, на какво съображение, от кои органи, какъв брой време. Също по този начин и отговорните лица да са осъдени, в случай че става дума за нелегално подслушване ", прикани Манолова и направи аналог с подслушване на политици в границите на Европейския съюз.

По думите й това е безобразна процедура, тежко нарушаване, опит за напън и рекет над всеки, който е бил против държавното управление на Борисов.



По-рано съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов прикани прокуратурата и ДАНС да излязат най-късно във вторник с резултати от оповестените инспекции за противозаконното подслушване. Според него единствено по този начин ще може да има доверие в резултатите от тези инспекции.

 Служебният министър председател Стефан Янев е бил измежду подслушваните преди изборите политици Виж още

" Такава инспекция може да се направи единствено по един-единствен метод - тя би трябвало да стане бързо. Защото инспекцията за това подадени ли са претенции, унищожени ли са материални доказателствени средства, какво става с архива (нашата е информация е, че се твърди, че архивът тук е бил наводнен), имало ли е такова нещо. Тези инспекции се вършат за часове. Очакваме в първия работен ден, във вторник, прокуратурата и ДАНС да излязат с цялостна информация кои са лицата, които са били обект на инспекции, на какви учредения се е случвало това, кой е имал достъп до тези материали, унищожавани ли са материали ", сподели той във видео, излъчено онлайн във Facebook.

Иванов съобщи, че към този момент никой не има вяра на инспекциите на прокуратурата, тъй като нормално тя се включва да " замита " свадите. И напомни записа от акцията за евроизборите с присъединяване на Бойко Борисов, тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, в който се приказва за планувани интервенции против хора, за които министър председателят се заканва, че ще им избие зъбите.

" Ние искахме тогава прокуратурата да ревизира тези записи, само че прокуратурата отхвърли ", разяснява Иванов.

И прикани в службите да влязат нови хора, които да подсигуряват обективност на инспекциите и да предотвратят замитането на следите. Призова основния прокурор Иван Гешев да приготвя оставката си поради хипотетично съучастничество в подслушването.



Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов пък съобщи, че информацията за подслушвани политици е " чудовищна " и съпостави протичащото се с аферата " Уотъргейт " в Съединени американски щати през 70-те години на предишния век.

" Това демонстрира, че страната не е била ръководена от Демокрацията, а от Мафията. Била е овладяна от мафиотски структури, които са употребявали страната за персоналните си ползи и не са се тормозили изобщо да употребяват силовите служби на страната за персоналните си ползи. За хората, поръчали и направили това закононарушение, незабавно би трябвало да последва обвиняване, съд и присъда. Само по този начин ще покажем, че в България към момента има останки от демократична и правова страна ", написа във Facebook Трифонов.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също прикани:

" Настояваме да се изнесе истината, безусловно неприемливо, в демократична страна по този метод да се подслушва политици и то преди избори с оглед евентуално да се събира информация, тъй че чакаме органите да реагират и осведомят обществото ".

" Според мен не е обикновено да се подслушват хора, без да има издадена правосъдна заповед ", разяснява и финансовият министър Асен Василев .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР