Знаехте ли, че българският класик Иван Вазов е бил предложен

...
Знаехте ли, че българският класик Иван Вазов е бил предложен
Коментари Харесай

20 септември 1916 г.: Иван Вазов е номиниран за Нобелова награда

Знаехте ли, че българският класик Иван Вазов е бил препоръчан за Нобеловата премия за литература за 1916 година? Да, това е истина.

На този ден преди съвсем век професор Иван Шишманов (според други източници - ръководителят на Българска академия на науките Ив. Е. Гешов) издига кандидатурата на Вазов за Нобелова премия за литература. Писателят към този момент е известен в Швеция - през 1895 година “Под игото ” е преведен там. 

Преводач на шведски е доктор Алфред Йенсен. През 1912 година той към този момент е член на Нобеловия комитет, който го изпраща у нас с задачата да се срещне с български учени и писатели. 

В спомените си приятелят на писателя Иван Шишманов написа, че когато Йенсен бил в България, хората от кръга " Мисъл " му говорили срещу Вазов. Смята се, че това може да е оказало въздействие върху крайното решение на комисията. Йенсен бил преводач и непосредствен другар на Пенчо Славейков. Затова шведът изискал да предложи Славейков за влиятелната премия, само че гибелта на поета осуетила това желание.

За страдание, през 1917 година премията не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер декор Хайденщам (Швеция).

Досега у нас претендентите за Нобелова премия за литература са били Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков. До през днешния ден обаче нито един българин не е печелил влиятелния приз. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР