Знае се, че от края на 90-те години той редовно

...
Знае се, че от края на 90-те години той редовно
Коментари Харесай

Надрусан, Николай Банев убива човек в катастрофа и ранява тежко трима

Знае се, че от края на 90-те години той постоянно употребява кокаин. В началото даже не се смущава да „ шмърка” обществено от белия прахуляк – счита, че по този начин показва благоденствие и висок веществен статус, както и че е „ отворен пич, а не задръстеняк”. С времето залитането на олигарха към коката става все по-силно, което отключва разнообразни негови мании и уплахи.
„ Имаше интервал, в който си пудреше носа от сутринта. В един миг, преди няколко години, бе доста заседнал с дрогата. Започна да се чисти, даже отиде на терапия и устоя по този начин някоко месеца. После обаче отново започна”, свидетелства пред „ Уикенд” човек от обкръжението му.

Николай Банев убива човек при злополука, тежко ранява други трима, в това число и втората си брачна половинка Дочка Банева. След всичко това обаче се отървава единствено с условна присъда и не лежи нито час в ареста! Дали е бил грубо надрусан тогава, както се кълнат негови познати, не се наемаме да твърдим, само че се знае, че е препускал с доста висока скорост. Ден по-рано олигархът и тогавашната му жена са в почивната база на сливенския цех „ Динамо” в село Кипилово. Предприятието е измежду приватизираните от Банев, а по-късно доведено до тотална съсипия, както става с всичко, до което се допира креатурата на Комсомола. За шеф на „ Динамо”, откакто става част от холдинга АКБ „ Форес”, е назначен Красимир Георгиев, който е прочут само с това, че е брачен партньор на Соня, сестрата на олигарха.

„ Уикенд” към този момент в детайли изясни, че Банев слага за шефове на приватизираните компании родственици, другари, съседи, с една дума доверени лица - свои и на тогавашната си брачна половинка Дочка, които нямат нито нужното обучение, нито професионалната подготвеност да управляват компании от леката и тежката промишленост на страната. От тях е желано само да опразват фирмените сметки и да подписват неизгодни контракти, т.е. да спомагат за източването на компаниите. Ако прокуратурата се зарови в тези управителен назначения, описът на проведената незаконна група, в която в този момент са единствено Николай и Евгения Баневи и майка му Мария, евентуално ще набъбне и с други забавни лица, измежду които има даже записана за проституция дама. В тези времена, описват източниците нa вестника, китната къща на цех „ Динамо” в Кипилово е пожеланото място, където Баневи се срещат с шефове от холдинга си АКБ „ Форес”. На 19 февруари 2000 година след следващото заседание Банев яхва мощния си „ Мерцедес” и отпрашва към София. До него на предната седалка е Дочка. Отзад седят татко и наследник, с които е контрактувано да създадат ремонт на къщата на втората жена на олигарха в Ямбол. Трябва да отидат до столицата, с цел да се посочи какво ще е нужно за този ремонт, напомнят си източниците ни.
Когато наближават гара Яна, обаче попадат във верижна злополука.

Банев се пробва да предотврати удара, само че до момента в който върти кормилото към мантинелата, прегазва човек, който е излязъл на шосето от друга аварирала към този момент кола. Човекът умира на място, а мерцедесът на Банев се забива като трета кола във верижното меле. При удара Дочка е безусловно прерязана от колана на колата - има счупени ребра и е тежко ранен белият й дроб. Дори се смята, че тази злополука отключва тежкото онкологично заболяване, от което няколко години по-късно тя умира. Опасни са раните и на хората от задната седалка. Бащата изхвърча през прозореца, само че и синът също е изпотрошен. И двамата се лекуват дълго време. Източниците на " Уикенд " даже си спомнят, че те били с Дочка в прилежащи стаи в столична болница. Бащата и синът по-късно са очевидци по делото и споделяли, че са ужасно обезпокоени от това, още повече, че Банев им бил шеф. Той самият обаче се отървава без съществени рани след случая. На делото за злополуката, при която е прегазен човек, олигархът се признава за отговорен и
подписва съглашение с прокуратурата.

Получава условна присъда и се избавя от пандиза. Близките на убития на шосето обаче не са удовлетворени от това развиване на нещата. „ Всеки ден идваха в централата на холдинга на ул. „ Жолио Кюри” и подвигаха страшни кавги – напомнят си някогашни чиновници. – Накрая Банев се бръкна, заплати им и те стопираха да идват.” Източниците ни не могат да кажат точната сума, с която той се е откупил, само че си спомнят, че разправиите с околните на починалия не престават с месеци, тъй като Банев не е от хората, които обичат да заплащат. Впоследствие излиза наяве, че малко преди да се качи зад кормилото на първокласния си „ Мерцедес”, Банев е шмъркал кокаин – нещо, което прави постоянно от десетилетия. По това време обаче на водачите не се вършат проби за опиати, а единствено за алкохол.

Интересно е и в чии ръце отива въпросната вила в сливенското село Кипилово. Завод „ Динамо”, платен по време на всеобщата приватизация от Банев, е разгласен в неплатежоспособност, както и другите предприятия в холдинга му. От 1999 до 2001 година „ Динамо” натрупва 30 млн. лв. загуби! 400 души остават без работа на улицата. Вилата на завода в Кипилово обаче я чакат по-добри дни. Директорът Красимир Георгиев, който да напомним е шурей на Банев, я дава на някой си Атанас Йорданов - предприемач от Сливен. В града е прочут само с това, че родителите му били локални величия по времето на соца – партийна секретарка и зам.-кмет. След това той я трансферира към Антоанина Благоева и ето през днешния ден тогавашната заводска почивна база е към този момент фамилен хотел „ Малката Аркадия”. Рекламира се като уютно място за отдих и релакс и очевидно се радва на клиентела.

Антоанина Благоева надалеч не е инцидентна бизнес дама. Тя е брачна половинка на позабравения през днешния ден, само че единствено до преди няколко години доста нашумял правист и народен представител Иван Димов. Навремето той е арбитър в Сливен. След това става наследник народен представител. Дори по едно време, малко преди да изтече мандатът на Иван Татарчев, настойчиво се заприказва, че той ще стане идващият основен прокурор. В Съюз на демократичните сили обаче сами се убедиха, че тази концепция е несъстоятелна. Иван Димов, дружно с другия тогава наследник народен представител Димитър Абаджиев, се запомниха с това, че предложиха закриването на Националната следствена работа и вливането на районните следствия в Министерство на вътрешните работи през 1998 година Този опит по мнение на адвокати нанесе огромни вреди на правосъдната система.

Близостта на Николай Банев с Иван Димов обаче ненапълно дава отговор за какво олигархът не беше разследван с години. Например, по това време избухна величествен скандал със сливенското дружество „ Декотекс”. Негови съсобственици бяха холдингът на Банев и американската компания „ Хоум динамикс”. Олигархът се опита да в профил чужденците благодарение на локалния съд, ръководен от Иван Димов. Скандалът отекна по света, с него се ангажира и американското посолство в София. Освен това в Съединени американски щати сенатори и конгресмени също повдигнаха въпроса за аферата в Сливен, даже беше извикан да дава пояснения тогавашният дипломат Филип Димитров. У нас парламентарната комисия „ Антимафия” пък привика Иван Димов да осветли случая, само че неговите съпартийци от най-близкия кръг към Иван Костов го оневиниха. По-късно Димов стана член на Висшия правосъден съвет, само че не задълго. Подаде оставка поради контактите си с кадровика на правосъдната власт Красимир Георгиев – Красьо Черния. След това Димов се върна като арбитър в Сливен, само че малко по-късно беше уволнен от правосъдната система.

Другият упоменат в тази история – Красимир Георгиев, зетят на Банев, от дълго време е не запомнил доведения до неплатежоспособност сливенски цех „ Динамо”. Днес той има огромна бензиностанция край Стара Загора и се радва на обезпечен живот, за разлика от 400-те служащи изхвърлени на улицата от предприятието, на което е изработен шеф по роднинска линия, напомня " Уикенд ".
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР