Значително увеличение на размера на целевата помощ за отопление се

...
Значително увеличение на размера на целевата помощ за отопление се
Коментари Харесай

22% ръст на месечната помощ за отопление планира социалното министерство

Значително нарастване на размера на целевата помощ за отопление се предлага с план за промени на наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целевата помощ за отопление, импортиран за публично разискване от обществения министър Бисер Петков. Промените целят обезпечаване на по-добра обществена протекция на най-уязвимите групи посредством рационализиране на механизма за подкрепяне, който включва както разширение на обсега на подпомаганите лица и фамилии, по този начин и увеличение на размера на помощта.

Очакваните резултати са да се обезпечи по-ефикасна обществена поддръжка на повече лица и фамилии от уязвимите групи, които се нуждаят от помощта на страната, да се подтиква виновното родителство във връзка с образованието на децата и да се обезпечи по-добра целеустременост и дейно разходване на обществените финансови средства, както и да се отговори на характерната рекомендация 3 отправена към България от Европейска комисия.

Текстът е оповестен за публично разискване на страницата на Министерство на труда и обществената политика (МТСП), като срокът за диспути по него е до 10 юни.

Увеличението на размера ще стане посредством повишаване на киловатчасовете електрическа енергия, въз основа на които се дефинира този размер. Досегашната база от 385 киловатчаса (280 киловатчаса дневна/105 киловатчаса нощна) се усилва на 500 киловатчаса (300 киловатчаса дневна/200 киловатчаса нощна енергия), се показва в претекстовете.

В резултат на това при настоящите сега цени помощта ще се усили месечно от 74,83 лева на 91,10 лева, или с 22%.

Очаква се обсегът на програмата за целево енергийно подкрепяне да доближи към 255 хиляди лица и фамилии. През 2018 година подпомаганите са били 210 хиляди.

Правителството обезпечи нарастване на бюджета на МТСП за осъществяване на обществената стратегия с 40,4 млн. лева за 2019 година

В рамките на този бюджет ще се обезпечи повишение на доходната граница за включване в програмата приблизително с 15,5 на 100, като най-голямо е нарастването за най-рисковите групи - възрастните хора и изключително тези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, които са включени в просветителния развой, се показва в претекстовете към плана.

Предлаганите промени са ресурсно обезпечени. Освен осъществяване на съответните цели на програмата за целево енергийно подкрепяне в сходство със Закона за обществено подкрепяне, те ще спомагат и за по-ефективната битка с бедността, написа още в претекстовете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР