Значително се увеличава присъствието на компании в руските офшорни зони

...
Значително се увеличава присъствието на компании в руските офшорни зони
Коментари Харесай

Чуждестранни компании се местят активно в руски офшорни зони

Значително се усилва наличието на компании в съветските офшорни зони - островите Руски и Октомврийски, написа " Известия ".

За първото полугодие на 2023 година 87 компании са преместили юридическата си регистрация в така наречен специфични административни региони (САР), които са основани на тези съветски острови. За същия интервал на 2022 година са се пререгистрирали 34 компании, а за цялата 2022 година - 83 компании.

Припомня се, че офшорните зони са основани през 2018 година, основно с цел да може там да се записват задгранични компании (прехвърляне на юридически лица с съветски капитал от непознати офшорки в руски), а съветски компании имат право да местят регистрацията си в САР едвам от март 2022 година. Понастоящем в специфичните административни региони (САР) има регистрирани общо 268 компании.

Изгодата на регистрираните там компании е, че заплащат понижен налог върху облагата на компаниите от 10% (в Русия като цяло е 20%). В тези зони няма валутен надзор. Компаниите в САР могат да се употребяват от задграничното корпоративно право до 2039 година (те могат да работят съгласно законите, признати в друга страна - където са били регистрирани първоначално).

По-конкретно, на остров Руски за 8-те месеца на 2023 година 45 компании са приключили пререгистрацията си от друга страна в Русия, което е съвсем три пъти повече, в сравнение с за интервала от основаването на САР до края на предходната година. 80% от тези компании са се преместили от офшорки на Кипър, а 13% - от Британските Вирджински острови. На острова са регистрирани до момента общо 64 компании.

На остров Октомврийски за интервала от 2019 година до началото на септември 2023 година са регистрирани общо 204 компании. От началото на тази година до момента няколко десетки компании са приключили или почнали пререгистрацията си там.

Такова огромно повишаване на известността на специфичните административни региони (САР) измежду фирмите, т.е. пренасяне в съветски офшорки, написа " Известия ", се изяснява главно с това, че компаниите с съветски акционери срещат проблеми при бизнес активността си в " вражески " страни. Освен това в този момент в Русия към този момент има ограничавания за задгранични юридически лица. Например задграничните акционери са лишени от опцията да получават дивиденти в задгранична валута по задгранични сметки. А (пре)регистриралите се в островните офшорни зони на Русия задграничните компании могат обикновено да развиват бизнес си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР