Значително нарастване на употребата на електронна търговия от потребителите в

...
Значително нарастване на употребата на електронна търговия от потребителите в
Коментари Харесай

Скок в електронната търговия в Гърция

Значително повишаване на използването на електронна търговия от потребителите в Гърция поради разпространяването на епидемията от ковид демонстрира онлайн изследване, заяви АНА-МПА.

Анкетата е извършена от Института за изследване на търговията на дребно с потребителски артикули и Лабораторията за електронна търговия (ELTRUN) на Атинския университет по стопанска система.

Проучването е извършено за една седмица в интервала от 25-27 март до 1-3 април измежду извадка от 1000 участници в цяла Гърция.

Гърците чакат до двайсет дни да схванат по какъв начин ще се анулират ограничаващите ограничения

В съпоставяне с предходната година се е удвоил броят на клиентите на магазините за електронна търговия. През първата седмица на април 44 % от хората са създали най-малко една покупка в интернет, до момента в който през последните 15 дни на 2019 година този дял е бил 21 %. Клиентите на услугите за доставка на подготвени храни са нарастнали от 13 на 25 %. Най-голямо е повишаването на клиентелата на електронните супермаркети, където нарастването е осем пъти -от под 1 % през 2019 година на 8 % през последните десетина дни. През последните седмици се следи повишаване и на доверието на гръцките консуматори към отдалечените покупки.

Според проучването изключителната обстановка с изолирането на жителите в домовете им ще направи някои форми на потребителско държание трайни. 50 % от потребителите декларират, че ще запазят новите си привички и след края на рецесията. Освен новите цифрови покупки внезапно се е нараснала и отдалечената търговия с храни, като 10 % от жителите са поръчвали по телефона от локална месарница или плод-зеленчук, а 5 % - от непосредствен супермаркет.

Правителството в Гърция: Великденските служби единствено при закрити врата

Мнозинството от клиентите на електронната търговия през последните 10 дни декларират, че са удовлетворени от електронните магазини (66 процента) и онлайн доставките на подготвена храна (65 процента) - главните категории, които купуват гърците. Високите проценти на задоволеност се свързват с многогодишния опит, който имат над 8000 гръцки компании, които употребяват цифрови канали за продажбите си в тези браншове.

Въпреки че едвам 35 % заявяват, че са задоволени от цялостната услуга на онлайн супермаркетите, този % се счита за приемлив поради ограничавания опит на бранша и доста високото търсене.
Изследването демонстрира, че единствено 1 от 5 онлайн консуматори прави оценка позитивно периода за предаване на продуктите, а 1 от 3 - наличността им. Това може да се изясни с десетократното повишаване на онлайн поръчките в последно време. Доста положително са оценени други параметри като методът на заплащане (68 процента), деликатният личен състав (49 процента), вярното пакетиране на продуктите (47 процента), разнообразието (45 процента), чистотата и вярното предпазване на пресни артикули (44 процента). На базата на насъбрания опит и умните вложения на електронните супермаркети за увеличение на продуктивността се чака в бъдеще тези индикатори да се подобрят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР