Значително мнозинство от турските граждани в Германия и на тези

...
Значително мнозинство от турските граждани в Германия и на тези
Коментари Харесай

Защо много турци не чувстват Германия като своя родина

Значително болшинство от турските жители в Германия и на тези избори гласоподава за Реджеп Тайип Ердоган. Близо половината от имащите право на глас турски гласоподаватели в Германия, а те са 1,5 милиона души, са взели участие във втория тур на президентските избори. От тях 67% са подкрепили Ердоган, а опозиционният претендент Кемал Кълъчдароглу е получил по-малко от 33 %.

Има даже градове като Есен, където Ердоган е събрал 77% от гласовете, а Кълъчдароглу едвам 20%. Единствено в Берлин Ердоган има под 50%, само че даже и там Кълъчдароглу е втори с 48,6%. И в Европа картината е сходна. Но в Швейцария, Полша и Финландия претендентът на опозицията събра болшинство, също както и в редица страни от Южна и Източна Европа – включително и в България.

Защо близо половин милион турци в Германия гласоподаваха за Ердоган

И в други западноевропейски страни има огромна турска диаспора, само че изборните резултати на Ердоган там не са по този начин безапелационни, както в Германия. Защо е по този начин? „ Не единствено че възможностите на един националистически автократ измежду турците в Германия се оказаха изключително високи, само че и наподобява, че поддръжниците на Ердоган желаеха същински да натрият носа на „ своите “ германци с победа над техния плурализъм, демократизъм и световна неприкритост “, написа в коментар " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ).

" Турската имиграция сподели, че интеграцията в идеалния ѝ чист тип съставлява заблуда “, разяснява още ФАЦ и насочва изразителен укор към немската страна, като твърди, че това няма да се промени, в случай че тласъците за акомодация към новата татковина умишлено се държат на допустимо най-ниско равнище. ФАЦ подлага на критика и това, че немската политика въобще не е наясно до каква степен тъкмо е стигнала с интеграцията на турците в Германия. „ Фактът, че всяко четвърто дете завърша главното учебно заведение, без да може същински да чете и написа, евентуално има връзка с този въпрос, само че той въобще не се разисква с фокус над миграционната политика “, показва немското издание.

Все отново би трябвало да се има поради, че гласоподавателите на Ердоган не съставляват болшинството от турската общественост в Германия, напомня обществено-правната медия АРД в собствен разбор. Според формалната статистика от общо към 2,9 млн. души с турски миграционен генезис единствено 1,5 милиона са имали право да гласоподават. Причината за това е, че доста от тях имат немско, само че не и турско поданство. Същевременно националистите измежду имащите право на глас са най-лесни за активизиране, разяснява АРД.

Какво е обяснението за благосклонностите към Ердоган?

Турски гастарбайтери в Германия, 1970 годинаСнимка: bertram/dpa/picture-alliance

Политологът Юнус Улусой от Центъра за турски проучвания и изследвания на интеграцията (ZfTI) към Университета Дуисбург-Есен изяснява пред ФАЦ, че изборните резултати в Германия се изясняват частично и със състава на турската миграция.

Революцията на Ататюрк през първата половина на 20 век, която е трябвало да трансформира Турция в съвременна и световна страна, не е достигнала изцяло до провинциалните райони на Турция. В средата на предишния век огромен брой турци, да вземем за пример миньори от Анадола и други откъснати елементи на Турция, имигрират в Рурската област като гастарбайтери.

В турската провинция обичайно доминира консервативният набожен метод на живот, който не се е трансформирал доста в епохата на Ататюрк, а и след нея, разяснява Улусой. Той изяснява, че тези полезности се предават и на идващите генерации вътре в фамилиите. А турските медии, огромна част от които се управляват от държавното управление в Анкара, са съвсем единствените медии, които се наблюдават от огромна част от турските фамилии в Германия. И не на последно място – доста турци в Германия се сблъскват с отчуждение и съмнение, с предубеждения по отношение на ислямската вяра. Всичко това ускорява възприятието за принадлежност на тези хора към някогашната им татковина и към Ердоган.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР