Значително е нараснал броят на българските граждани, посещаващи град Одрин

...
Значително е нараснал броят на българските граждани, посещаващи град Одрин
Коментари Харесай

Българите - спасителен пояс за икономиката на Одрин

Значително е повишен броят на българските жители, посещаващи град Одрин през уикендите, откакто Турция с декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган в края на предишния месец позволи на българските жители да пътуват в Турция единствено с персонални карти, написа Българска телеграфна агенция.

“По към 20 хиляди български туристи посещават град Одрин в почивните дни. Преди публикуването на президентския декрет броят им варираше сред 12 и 16 хиляди седмично. Те способстват в огромна степен за развиването на града от икономическа позиция ”. Това съобщи ръководителят на търговско-промишлената палата в града Реджеп Зъпкънкурт пред публицисти. Увеличен е и броят на еднодневните туристи, които идват заран в града за покупки и се връщат вечерта, регистрират от палата.

Българите харчат приблизително сред 100 и 150 евро на човек за покупки и храна в града. Допълнително те вършат разноски за нощувки и занимания. “Пристигат с частни коли, с рейсове и даже с мотоциклети. Пълнят торби и чанти с най-разнообразни артикули - от хранителни артикули до хигиенични продукти. По улиците не можеш да се разминеш от българи, по пазарите звучи единствено българска тирада, защото локалните търговци са понаучили български изрази поради алъш-вериша. Както е тръгнало, в България няма да остане нито един човек, който да не идвал тук ”, споделят локалните хора.

“Добре че са българите, в случай че не са те, ще бъдем доста зле. В същото време и комшиите са доста удовлетворени, споделят, че извършването на покупки при нас им излиза по-евтино поради поевтиняването на турската лира (...) И ние сме удовлетворени, тъй като станаха избавителен пояс за търговията ”, споделя Мухаррем Гюнеш, продавач на петъчния пазар Улус. “Очакваме, че откакто отмине потокът от завръщащите се в европейските страни турски жители, заради което тези дни има огромни тапи на ГКПП-тата към България, притокът от български туристи в Одрин ще нарасне още повече, защото няма да чакат (на границата) ", добави Реджеп Зъпкънкурт. По думите му упованията са, че до края на тази година броят на българските туристи, посещаващи Одрин, ще доближи към 3 млн. души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР