Змиите на антикомунизма отново запълзяха из храсталаците на българското образование.

...
Змиите на антикомунизма отново запълзяха из храсталаците на българското образование.
Коментари Харесай

Политическа отрова за децата

Змиите на антикомунизма още веднъж запълзяха из храсталаците на българското обучение. Отново надигат глава, пробват се от страниците на новите учебници да хапят децата ни с отровата на забравата и омразата.

Поводът за тези хем тъжни, хем гневни мисли е решението на министъра на образованието да върне утвърдени от рецензентите, оценителите, двете комисии на МОН и учителите по история нови учебници по история за X клас. Г-н Вълчев елементарно се поддаде на медийното съскане на трима отявлени антикомунисти и изиска смяна в учебниците.

Но това значи политическа цензура в учебно заведение. И въпреки че тече подписка против нея, надали ще има резултат. Защото политическа цензура има от дълго време в родното школо и това може да ви го каже всеки, който работи като преподавател. И който има смелостта да го направи.

Питате ли се какво е на учителя да знае, че това, което преподава, не е истина. Че влиза в прорез и с разбиранията, и с насъбраните познания, и с правилата. Спомням си, сътрудниците ми споделиха по какъв начин на семинар на учителите по история им било казано, че ще преподават нещата единствено по този и този метод (охулвайки интервала 1944-1989) и това не предстои на коментар. На който не му харесва, да си търси друга работа.

И учителите треперят за работното си място. Хранят фамилии. Ако и шефът е обвързван с ръководещата партия, тогава цензурата е сигурна.

Всъщност на учителя е неразрешено да води политическа агитация в учебно заведение. Дори да приказва за политика. Освен в случай че това не е вярната политика.

Най-охулваният интервал е 1944-1989 година. Най-лошите хора са комунистите. И се прави всичко допустимо да се потвърди, че даден надарен публицист не е болшевик, или в случай че това не може да се отхвърли, то най-малко се подминава.

И самите деца доста постоянно го виждат. Вкъщи им споделят, че не е било по този начин. А в преподаването е значим салдото.

Но един опит за по-балансиран метод към историята беше посечен.

А историята върви след спечелилите. Не след истината.

Когато започвах работа като преподавател, си мислех наивно, че това е креативна специалност, която ти дава независимост и която възпитава независимост в подрастващите: независимост да мислиш, да изразяваш мислите си, да ги защитаваш... Но нищо от това не е правилно. Свободата на мислите е стегната в клишетата на образователната стратегия, която пък е подчинена строго на политическата обстановка на деня.

Да, господин Вълчев, истината е, че няма по-унизен човек от българския преподавател. Срам ме, само че не ме е боязън да ви го кажа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР