Зловеща праисторическа акула беше уловена крой югоизточното крайбрежие на Австралия.

...
Зловеща праисторическа акула беше уловена крой югоизточното крайбрежие на Австралия.
Коментари Харесай

Зловеща акула беше открита край бреговете на Австралия

Зловеща праисторическа акула беше уловена крой югоизточното крайбрежие на Австралия. Ужасяващото творение, което мощно прилича на страшилище, излязло от научнофантастичен филм на ужасите, в действителност е необичаен тип акула, наречена Мантиева акула (Chlamydoselachus anguineus).

Морското страшилище е известно още с наименованието фосилна акула, тъй като корените му могат да бъдат проследени 80 милиона години обратно във времето. Рибарят, уловил акулата, е останал шокиран от ужасяващата панорама и даже решил, че е разкрил нов, незнаен до този миг тип риба.

Мантиевата акула няма типичната форма на останалите представители на семейство акули. Тя име змиевидно тяло и дълга челюст, която ѝ разрешава да погълне плячката цяла. В устата на ужасяващото творение има към 300 зъба, които са подредени в 25 реда.

Живата вкаменелост има шест чифта хриле, които наподобяват яка и гръбни перки, сходно на другите хищни риби.

 Подводна пещера

Естественият хабитат на тези фосилни създания са дълбоките води към Британскитя острови, Испания, Северното крайбрежие на Африка, Австралия, Нова Зеландия и Япония. Мантиевите акули са дълбоководни риби, които живеят на към 1500 метра дълбочина.

За първи път типът е бил разказан през 1884 г.

Уловената от австралийски риболовци акула е била близо 1.5 м дълга. Тя уловена на към 1000 метра дълбочина, което е много извънредно. Нещо повече – когато са я извадили на повърхността, тя е била към момента жива.

Мантиевите акули са невероятен тип, който съвсем не еволюирал през последните 80 милиона години. Не се знае какъв брой от тези ужасяващи акули населяват океаните, тъй като са сложни за хващане и проучване.

Те са измежду рибите с най-дълга бременност. Според учените бременността при мантиевите акули продължава към 3 и половина години, защото ембрионът им нараства едвам с 1.4 см на месец.

Уловената край крайбрежията на Австралия акула е била дарена на локален музей, по данни на CNN. Не такава е ориста на събратята ѝ, които понякога попадат в мрежите на риболовците. Месото на мантиевата акула се счита за деликатес в Тайван.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР