Злощастният финал за Купата на България през 1985 година, даде

...
Злощастният финал за Купата на България през 1985 година, даде
Коментари Харесай

Берое спечели титлата през 1986 г. след страхотна гонитба с Тракия

Злощастният край за Купата на България през 1985 година, даде мотив на партийното и държавно управление да разпусне двата гранда ЦСКА Септемврийско знаме и Левски-Спартак. Те се употребиха с преимущества и обираха множеството положителни футболисти от останалите клубове, както и постоянно бяха фаворизирани от съдиите.

След мощен публичен напън решението беше смекчено. Двата отбора бяха девоенизирани и имената им бяха заменени на Средец и Витоша. Интерасен факт е, че в останалите спортове ЦСКА Септемврийско знаме и Левски-Спартак останаха да се състезават в предходния си тип.
 Знаменитата серия от седем следващи победи на Левски против ЦСКА
Знаменитата серия от седем следващи победи на Левски против ЦСКА

Двата български гранда правеха същинско шоу на футболния терен

Първенството през сезон 1985-1986 се обрисуваше да е доста забавно, изключително откакто имаше слух, че на Средец и Витоша няма да бъде разрешено да завоюват купата. Като главен любимец се обрисуваше Тракия (Пловдив), която играеше като тим, защитаващ купата. " Канарчетата " практикуваха зрелищен и атрактивен футбол и надиграваха грандовете в директните дуели в предходните сезони.

Локомотив (София) също имаше искания. " Железничарите " за миг мислеха, че са първенци, тъй като съгласно един от плановете, те трябваше да са преди всичко в предходния шампионат. Тогава надви пловдивското лоби. След измененията изцяло закономерно купата беше върната на Левски-Спартак и по този начин справедливостта спечелва.

Двата отбора, които щяха да си оспорват купата до последния кръг стартираха с безапелационни победи. Тракия разгроми ненадейно Спартак (Плевен) с 4:0, а Берое се оправи типичен с Черно море с 3:0. Старозагорци се избавиха от изпадане след служебна победа против Левски-Спартак в последния кръг на предходното състезание. Разбира се, че те можеха да вземат нужната им точка и в случай че мачът се беше играл.

Във втория кръг Тракия измъкна еднакъв 2:2 в пловдивското дерби с Локомотив с гол в 88-ата минута на Георгиев. Берое измъкна същия резултат в Плевен с попадение на Митев в 84-ата минута. Но отпред излезе Средец след триумф в Благоевград с 2:1.
 Снимка 473108
Източник:

На 31 август Берое завоюва мач резултатът, от който щеше да се окаже " златен ". Кашмеров и Бончев дадоха стабилен ранен задатък против Тракия. Пашев върна едно попадение в 13-ата минута, само че Танев възвърне двата гола разлика 14 минути по-късно. Пашев вкара още едно попадение за " канарчетата " 15-ина минути преди края, едвам сътвори напрежение. Според вестниците на стадиона в Стара Загора в това тракийско дерби е имало 23 хиляди фенове. В третия кръг се игра и безконечното дерби за първи път като Средец - Витоша. То беше първото от доста години, което не се организира на " Васил Левски ". Витоша завоюва гостуването си на " Народна войска " с голове на Цветков и Вълчев. Победното попадение беше от дузпа 4 минути преди последния съдийски сигнал на Д. Димитров. Стойчо Младенов откри за ЦСКА в 13-ата минута, като на стадиона имаше 35 хиляди фенове.

" Моят обичан състезателен миг " с Тодор Кръстев

Разказът на едно седемгодишно дете за първия си мач на стадиона

В междинния четвърти кръг Тракия съкруши Дунав с 5:0, а Берое се наложи над Етър с 3:1. В Стара Загора гостите откриха посредством Лъхчиев и домакините постановиха волята си след 70-ата минута с попадения на Сивриев и Кашмеров.

В петия кръг Тракия пропусна да победи Етър във Велико Търново. Гостите поведоха с 2:1 в 85-ата минута с гола на Пехливанов. Но малко по-късно Игнат Младенов оформи крайното 2:2. В същото време Берое с два ранни гола на Кашмеров измъкна победа във Враца. Бъдещите първенци продължиха да са отпред с 9 точки, следвани от Средец с 8 точки и чудесно играещият тим на Локомотив (Пд) със 7 точки.

В последвалата пауза България победи Люксембург с 3:1 и се класира за Мондиал 1986. Това беше следващият сложен триумф против новобранеца, само че в тази ситуация единствено резултатът имаше значение.
 Снимка 473092
Източник:

В шестия кръг Берое още веднъж си обезпечи домакинска победа оше преди почивката. Кашмеров и Бончев вкараха във вратата на Локомотив (София). Тракия изнесе следващата си футболна лекция против Сливен. Гостите поведоха с гол на Демирев, само че по-късно Костадинов с 2 гола и Пашев с 4, увенчаха нападателната игра на " канарчетата ". Столичния Средец продължаваше да е на второ място след победа в Плевен с 2:0.

На 5 октомври се игра първият мач от седмия кръг. В него в доста зрелищен и динамичен мач Средец победи Берое. Гостите на два пъти повеждаха посредством Калайджиев и Кашмеров, само че Славков и Младенов изравняваха. Малко преди почивката някогашният ЦСКА поведе след дузпа, а незабавно след нея след още един углавен удар, отсъден от Борислав Александров, оформи крайното 4:2. Тракия претърпя ненадейно крушение във Враца, падайки с 0:4. Така Средец излезе отпред с 12 точки, Берое падна на втора позиция с 11 точки, а Тракия остана на четвърто място. Третият Локомотив (Пловдив) дерайлира вкъщи против Славия след непредвиденото 2:4.

В осмия кръг Тракия измъкна постно 1:0 вкъщи против Пирин. Берое стори същото против Спартак (Варна). Лидерът Средец падна със същия резултат във Велико Търново и Берое се върна на върха. Локомотив (Пловдив) се наложи с 2:0 във Варна против Черно море и резервира третата позиция.

Седмица по-късно Средец се върна преди всичко след погром с 5:1 над Враца. Тракия загуби гостуването си в София на Локомотив с 1:3, като всички голове паднаха в последните 25 минути на мача. Берое загуби нещастно в Свищов от Академик след гол на Христов в последната минута. Локомотив (Пловдив) беше посечен вкъщи с късен гол на Гетов за загубата с 2:3 от Спартак (Плевен).

В десетия кръг Тракия одобри Витоша. И както се случваше съвсем постоянно в тези години изрично надигра софийския гранд с 3:1. Берое съумя да измъкне 2:1 против Локомотив (Пловдив) в доста нервозен мач. За следващ път " железничарите " демонстрираха, че играят по-силно като посетители. Средец ненадейно беше победен с 4:1 в софийското дерби против Локомотив.

На 2 ноември Тракия изигра следващия си мощен мач в София. Танев откри резултата за Средец, само че Симов изравни в 23-ата минута. Бившето " канарче " Георги Славков изведе още веднъж " черените " напред малко преди почивката. През второто полувреме гостите тотално постановиха превъзходството си и Зехтински и Блангев донесоха успеха с 3:2. Берое завоюва с Русе с 2:0 и усили преднината си на три точки. Старозагорци бяха със 17 точки. С 3 пункта след тях се нареждаха Тракия, Средец и варнеския Спартак, който никой не слагаше в сметките.

Програмата предвиждаше две седмици пауза, тъй като предстоеше международна подготовка против братската Германска демократична република. Мачът нямаше значение за българските национали и те изгубиха с 1:2 на снежния терен в Калмарксщадт. Германците не можаха да се класират за Мексико, тъй като Франция измъкна нужната ѝ победа против Югославия. Тогава отличната стратегия, направена от селекционера Иван Вуцов, даде успокоение на българските футболисти в края на квалификациите.
 Снимка 473107
Източник:

В междинния 12-и кръг Тракия се наложи над Славия с 2:0. Берое направи неверна стъпка вкъщи. Бончев откри в 25-ата минута против Сливен. Гостите изравниха посредством Вълчев в 38-ата минута и съумяха да устискат равенството 1:1. Средец победи вкъщи Спартак (Варна) с 2:0 и също съкрати на две точки дистанцията от водача.

Тринадесетият кръг се оказа съдбовен за водачите. Берое падна с 2:3 от Пирин в Благоевград. Мачът мина през два обрата, само че головете на Михтарски и Облаков се оказаха решаващи. Тракия загуби от Спартак във Варна с 1:2, а Средец отстъпи в Свищов след гол на Михайлов в 20-ата минута. Столичният Локомотив измъкна 2:2 против съименика си от Пловдив и изравни Тракия и Средец с 16 точки. Същото стори и варненският Спартак. И по този начин разликата сред първия и петия беше единствено 2 точки. А на още точка бяха Витоша и Сливен.

На 30 ноември Тракия съкруши Черно море с 4:1. Берое победи Витоша с гол на Кашмеров преди почивката. Средец съкруши с 3:0 Локомотив (Пловдив), а столичните " железничари " се оправиха с 3:1 с Дунав. Класирането на първите 5 тима се резервира, тъй като и Спартак (Варна) се наложи над Академик (Свищов) след два гола на неотразимия Иван Петров.

Времето беше доста неприятно за последния кръг на есенния полусезон. Берое беше победен в София от Славия. " Белите " бяха другият, с изключение на Тракия тим, изповядващ атакуващ футбол. Бончев вкара два ранни гола за водача, само че по-късно Радков с четири попадения обезвери противника, а в края Александров оформи крайното 5:2. Берое доигра мача с 10 индивида, поради червен картон на Стойчев. Средец падна малко ненадейно в Русе с 1:3, а Спартак (Варна) загуби в Пловдив от Локомотив с 0:1. Мачът на Тракия в Свищов беше в началото отсрочен за понеделник, 9 декември, само че снегът го реалокира оконачателно за 24 декември след изиграването на идващите три кръга.

Класирането на България за Мондиал 1986 накара БФС да реалокира три кръга от пролетта за декември.

В 16-ия кръг Тракия смаза Спартак (Плевен) със 7:2. Мачът беше доста отворен и " канарчетата " водеха с 6:2 още в 48-ата минута. Така те вкараха общо 11 гола против плевенчани в това състезание. Берое завоюва във Варна против Черно море с 2:1. Голът на Никола Спасов в 54-ата минута стана след попаденията на Минчев и Митев за заралии. В този промеждутъчен кръг, извършен също при доста студено време, се игра един от историческите мачове в българския футбол. Отборът на Враца, както беше преименуван Ботев след финала за Купата през предходната година, съкруши Витоша на " Герена " с 6:3. Доамкините даже поведоха с гол на Гочев в 6-ата минута. Маринов и Данов от дузпа направиха обрата преди почивката. През второто полувреме се случи нещо немислимо. Вълчев изравни в 48-ата минута, само че Данов, Войнов и Маринов направиха резултатът 2:5. Вълчев и Маринов вкараха по едно попадение, само че слушащите предаването на " Спорт и музика " ревизираха дали датата не е първи април.

Тракия и Локомотив (Пловдив) си спретнаха " нулево " 1:1 тъждество. Тогава действаше правилото да не се дават точки за 0:0. След като дербито клонеше към подобен резултат беше вкарана в приложимост станалата тогава " класическа " скица. Садъков, който беше краткотрайно прекръстен на Садков откри в 82-ата минута. " Канарчетата " се хвърлиха в неспирни офанзиви и Георгиев изравни в 85-ата минута. Берое си взе своето против Спартак (Плевен) с гол на Митев. Така заралии продължаваха да са отпред с 24 точки. " Канарчетата " бяха с 21 точки, само че имаха отсрочен мач с Академик (Свищов). Славия победи Враца като посетител с 2:1 и излезе на трето място с 20 точки, колкото имаше и Средец.

За послeдния кръг, извършен през 1985 година времето се оправи. В него Тракия изигра най-силния си мач и смаза бъдещия първенец Берое с 8:1. Още в осмата минута резултатът беше 2:0 след голове на Бакалов и Пашев от дузпа. В 30-ата минута Богдан Дочев отсъди нов углавен удар за Тракия и Пашев беше прецизен за 3:0. Кашмеров върна едно попадение в 41-ата минута. Играта преди почивката беше доста отворена и беройци също имаха положителни благоприятни условия за гол. В 44-ата минута Симов вкара третата дузпа за домакините и незабавно по-късно Иванов направи резултатът 5:1. През второто полувреме гостите смъкнаха гарда и получиха още три попадения дело на Симов, Юруков и Хорозов. Този погром даде оконачтелно преимущество за Тракия в головата разлика. Тяхната стана плюс 27, а тази на Берое падна до плюс 3.

Тракия съумя да измъкне точка на негостоприемия стадион в Свищов в отсрочения от 15-ия кръг мач. Пашев откри от дузпа в 43-ата минута, само че Борисов донесе скъпоценната точка за борещите се да не изпаднат " студенти " в 74-ата минута.

Така преди зимната пауза Тракия и Берое имаха по 24 точки от 18 мача. След тях с по 22 точки бяха Славия, Средец и Сливен с по 22 точки. Отборът на Витоша тотално беше отписал купата и се намираше на десето място със 17 точки.
 Снимка 473094
Източник:

Пролетните 12 кръга се изиграха за по-малко от 2 месеца. Те се характеризираха с огромна гонитба сред Берое и Тракия, като последователно останалите съперници отпаднаха.

Старозагорци завоюваха с 2:1 гостуването си във Велико Търново в кръг №19. Тракия направи " нулево " 1:1 с Дунав в Русе, като Бакалов откри за " канарчетата " в 82-ата минута, а преименуваният Байрактаров изравни в 86-ата минута. Славия завоюва софийското дерби против Средец на " Народна войска " с гол на Симеонов преди почивката. Локомотив (Пловдив) взе следващия си зрелищен мач. Христо Колев-Бащата оформи крайното 3:2 против Сливен и " железничарите " излязоха на четвърто място с 23 точки, на 3 зад водача Берое. Старозагорци се върнаха на първото място и не го изпуснаха до края.

На 23-и февруари стартира серията от огледални резултати. Тракия победи вкъщи Етър с 4:1. Берое стори същото с Враца. Средец падна във Варна от Черно море с 0:1. Славия не се контракти със Спартак (Варна) и записва " самоубийствено " 0:0 вкъщи. Локомотив (Пловдив) също загуби гостуването си в Благоевград.

Мачовете следваха доста бързо един след различен. 21-ия кръг беше игран в сряда, 26 февруари. Берое надигра изрично Локомотив в София с 4:1, а Тракия стори нещо сходно в Сливен след успеха си с 3:0. В кръга паднаха общо 34 гола, като Средец смаза Спартак (Плевен) с 6:1, Дунав разруши Пирин с 5:2, а Витоша изигра един от дребното си положителни мачове, побеждавайки Локомотив в Пловдив с 3:1. Славия падна в Свищов с 0:1 и изостана на 6 точки от водача.

На втори март възприятията в Пловдив бяха на двата полюса. Тракия се наложи с 6:1 над Враца вкъщи, само че Локомотив получи 9 гола от Славия в София. Берое измъкна стратегическа победа против Средец в Стара Загора с гол на Кашмеров в 10-ата минута. Головата разлика на страозагорци беше плюс 11, а тази на Тракия плюс 28. Но едната точка преднина за Берое се оказа скъпа.

В 23-ия кръг Берое гостува във Варна на Спартак. Иван Петров откри за домакините в 46-ата минута, само че Драголов съумя да изравни 3 минути след подновяването на играта. Резултатът 1:1 се оказа краен. Тракия не можа да се контракти с Пирин и позволи нулево тъждество, неносещо точка. Така разликата на върха стана 2 точки. В идващите седем кръга тя щеше да остане постоянно такава.

На 12-и март Берое разгроми Академик (Свищов) с 4:0, Тракия измъкна 1:0 против Локомотив (София) след късен гол от дузпа. Точките станаха 35 на 33.
 Снимка 473099
Източник:

В 25-ия кръг пловдивкият Локомотив направи услуга на своите съграждани и победи Берое с 1:0 с гол на Сотиров в 75-ата минута. Но " канарчетата " не можаха да се възползват и на процедура изгубиха борбата за купата. Те изиграха доста зрелищен мач в София против Витоша. " Сините " нямаха желание да пускат нищо и головите положения пред двете порти следваха едно след друго. Във френетичния край Сираков вкара в 82-ата минута. " Канарчетата " имаха няколко благоприятни условия да изравнят, само че резултатът остана 1:0. След последния съдийски сигнал на Велико Цончев гостите бяха гневни, тъй като евентуално смятаха, че имат право на изравнителен гол.

В следващия промеждутъчен 26-и кръг Тракия се прави със Средец с 3:1. Емил Костадинов вкара за 0:1 в 54-ата минута, само че Бакалов, Пашев и Георгиев направиха обрата. Берое се оправи с Дунав с 1:0 с гол на Драголов в 66-ата минута. Бъдещите първенци към този момент играеха единствено за точки и качеството на играта им падна.

В 27-ия кръг двата любимецът за финален път загуби точки. Берое не можа да победи Сливен и мачът, в който нямаше по какъв начин да има ангажименти приключи 0:0. Но в София Славия се наложи с 3:1 над Тракия и се върна в борбата за купата, тъй като изравни точките на пловдивчани - по 35.

Тракия реализира следващия си безапелационен домашен триумф. С три гола преди почивката на Костадинов, Зехтински и Блангев беше грохнал Спартак (Варна). Казаков съумя да върне едно попадение след почивката. Берое се оправи с 2:0 против Пирин и запази преднината си. Славия загуби една точка след тъждество 2:2 във Варна с Черно море. Двете попадения за " моряците " бяха дело на Никола Спасов, преди Радков да изравни от дузпа, отсъдена от Богдан Дочев.

На Берое предстоеше доста мъчно посещение в София на Витоша. Мачът от 29-ия кръг пред 35 хиляди фенове беше доста хубав и динамичен. Цветков откри за " сините " в 16-ата, само че вездесъщият Кашмеров изравни пет минути по-късно. Марков изведе още веднъж Витоша напред в 32-ата минута, само че Митев изравни 4 минути преди почивката. След поредност от пропуски и на двата тима Драголов вкара " златния " гол в 68-ата минута. И до през днешния ден не престават разногласията към този мач. Но видяно разумно, Берое имаше потребност единствено от една точка в дуела. Тракия взе гостуването си във Варна на Черно море с 2:1. Дежурният гол на Никола Спасов докара до равнене в 19-ата минута. Пашев откри незабавно след първия съдийски сигнал на Величко Цончев. Симов вкара след почивката, колкото Тракия да поддържа огъня и в 30-ия кръг.

В последния си мач Тракия си поигра с Академик (Свищов) и затвори акцията с победа с 5:2. " Канарчетата " реализираха 14 победи като домакини и едно тъждество в дербито с Локомотив. Головата разлика на вицешампионите вкъщи стана 60:14. Шампионът Берое също загуби единствено една точка на собствен терен против Сливен.

В Стара Загора беше време за празник. Претъпканият стадион очакваше купата. Домакините трябваше да завоюват най-малко една точка. По тогавашния устав това означаваше, че би трябвало да бъде вкаран гол. Драголов означи попадението против Славия в 7-ата минута. След това заралиите играха доста консервативно и не позволиха преднината им да бъде застрашена. Така изцяло справедливо Берое стана първенец на България по футбол за сезон 1985-1986.
 Снимка 473093
Източник:

Старозагорци потвърдиха, че няма нищо инцидентно. Жребият за шампионата на Европейските първенци ги срещна с един от най-силните тимове на континента Динамо (Киев). Украинският гранд беше притежател на КНК и съвсем всички негови съществени играчи бяха титуляри в сборния тим на Съюз на съветските социалистически републики, който играеше смъртоносен скоростен футбол. Берое направи 1:1 вкъщи и загуби с 0:2 в Киев. И до през днешния ден остава разногласието, дали вторият дуел не е най-посетеният мач на български тим в Евротурнирите. Другият кандидат е дуелът Гурник (Забже) - Левски-Спартак за КНК.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР