Златото продължава устремния си възход и постигна поредния си рекорд

...
Златото продължава устремния си възход и постигна поредния си рекорд
Коментари Харесай

Цената на златото се повиши рекордно в края на миналата седмица

Златото продължава устремния си напредък и реализира следващия си връх от 2195.15 $ да тройунция откакто огласения в края на седмицата основен доклад за американския пазар на труда ускори упованията, че Федералният запас ще стартира скоро да намалява лихвените проценти. Скъпоценният метал за незабавна доставка нарастна с 1.6% на 8 март за в своя осми следващ ден на облага – най-дългият надвит ход от юли 2020-а насам. И завърши седмицата с дневен растеж от 0.88% и котировка 2,178. 95 $ за тройунция. Мащабът и скоростта на повишаването хванаха неподготвени доста анализатори и търговци, които не откриват очевиден катализатор за щурма отвън обичайните стълбове на поддръжка.

Американското министерство на труда осведоми на 8 март, че работодателите отвън земеделския отрасъл са наели нови 275 хиляди служащи на трудов контракт през февруари – много над плануваните от икономистите 200 хиляди. Резултатите за януари и декември 2023-а обаче бяха ревизирани надолу с общо 167 хиляди работни места и демонстрират по-слаб растеж на заетостта, което допуска, че дълго чаканото изстудяване на пазара на труда е почнало. Безработицата пък се е повишила до 3.9% и е най-висока за последните две години. Ръстът на заплатите също се е укротил до 4.3% през предишния месец по отношение на същия интервал на 2023-а след 4.4% януарски напредък – към момента незадоволително намаляване, само че пък придвижване в вярната посока.

В докладите си пред американските законодатели на 6 и 7 март ръководителят на Федералния запас Джеръм Пауъл сподели, че стопанската система е здрава и паричните стратези получават все по-голяма убеденост в низходящия инфлационен тренд, с цел да стартират да намаляват лихвените проценти.

Лихвените фючърсни договори към този момент правят оценка на 80% вероятността американските централни банкери да създадат първото си лихвено намаляване доникъде на юни против 75% преди отчета за заетостта. Малко над 25% е шансът то да се случи на 1 май. Търговците затвърдиха убеждението си за обща лихвена редукция от 1% до края на 2024-а, което е еквивалентно на четири понижения от по 25 базови пункта всяко.

По предписание, понижението на лихвените проценти работи в интерес на златото и се чака и този път да увеличи цената му. Продължаващото геополитическо напрежение в Близкия изток и Украйна също са позитивни вести за благородния метал, тъй като ускоряват ролята му на избавително леговище при рецесии и на сигурен актив в портфейлите на централните банки.

Агресивният напредък на златото от началото на март докара някои анализатори до заключението, че нови едри купувачи са влезнали на пазара като капиталови фондове, правещи смели залози за световната макроикономическа вероятност.

Големият въпрос е кое може да подгрее идната фаза на подема. А отговорът се крие във безконечния обвинен – Китай.

Защото от месеци скъпоценната суровина се колебае наоколо до 2000 $ за тройунция – стойност, която преди няколко години щеше да се счита за галактическа и която беше пробита за първи път през 2020-а когато се развихри пандемията от КОВИД-19. И, което е още по-необичайно, цените са впечатляващо високи макар рекордните лихвени проценти, които въздействат отрицателно върху златото, тъй като то не носи лихвен доход.

Анализатори на първични материали показват, че международният пазар на злато в последно време не се движи от западни вложители, а от Китай, който през 2023-а и от началото на 2024-а е главният мотор на златните котировки. Глобалното търсене през предходната година беше подтиквано от огромните покупко-продажби на централните банки на разрастващите се страни отпред с азиатския исполин. Обикновените хора също купували – китайските консуматори са пазарували монети, кюлчета и украшения макар високите цени, с цел да защитят персоналните си активи от трусовете на локалните пазари на акции и парцели.

Все отново, това не значи, че Китай и другите разрастващи се пазари стоят и зад последните скокове и върхове през тази седмица, като фокусът по-скоро е във въпроса по кое време Федералният запас ще стартира да смъква лихвите. По данни на щатската Комисия за търговия на суровинни фючърси пък паричните мениджъри са купували стремително жълтия метал в седмицата до 5 март – денят, в който той проби предходния си връх от декември 2023-а.

Все отново, златото има още път до момента в който доближи поправените си съгласно инфлацията върхови стойности отпреди повече от 10 години.

Скъпоценната суровина е поскъпнала с повече от 600% от началото на новото хилядолетие, само че цената му при отчитане на инфлацията е под върховите 850 щ. $ за тройунция от януари 1980-а, равняваща се на над 3000 $ за тройунция в наши дни.

Тазседмичният връх прилича в известна степен върховата котировка отпреди 44 години когато през 1979-а металът нарастна повече от два пъти след свалянето на шаха на Иран и руската инвазия в Афганистан в ролята си на избавителен актив при рецесии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР