Златомира Стефанова и Иво Пазарджиев почетоха с едноминутно мълчание жертвите

...
Златомира Стефанова и Иво Пазарджиев почетоха с едноминутно мълчание жертвите
Коментари Харесай

Русе отбеляза Международния ден на жертвите на Холокоста

Златомира Стефанова и Иво Пазарджиев уважиха с едноминутно безмълвие жертвите на геноцида

С полагане на цветя на паметната плоча, отдадена на русенското поданство, оказало помощ и асъдействало за попречване на депортацията на хиляди евреи Община Русе означи през днешния ден, 27 януари, Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста.

Заместник-кметът на Община Русе Златомира Стефанова уважи с едноминутно безмълвие жертвите на геноцида в наличието на ръководителя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, ръководителя и зам.-председателя на локалната организация на „ Шалом “ Панайот Тотев и Стела Дионисиева, и членове на организацията.

В късото си слово по време на възпоменанието госпожа Дионисиева означи извънредно значимата роля на българското общество, положило неимоверни старания да резервира живота на еврейската общественост. Кратката гала продължи с поднасяне на цветя на паметната плоча, след което присъстващите разгледаха експозицията, ситуирана в постройката на Регионалната организация на евреите „ Шалом “ и разкриваща неописуемите премеждия на сънародниците им в концентрационните лагери.

27 януари е разгласен през 2006 година за Международен ден в памет на жертвите от Холокост с резолюция 60/7 на Общото заседание на Организация на обединените нации, като годишнина от освобождението от Съветската войска на концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) до Краков в Полша. Резолюцията акцентира нуждата да се предпазят бъдещите генерации от ужасите на геноцида и закононарушенията против човечеството и предизвиква страните-членки да пазят загатна за трагичните събития от Втората международна война, с цел да не се повторят в никакъв случай повече.

В нацистките лагери на гибелта умират милиони хора, като е унищожено съвсем цялото еврейско население на Европа. Освен евреи и военнопленници, умират критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всевъзможни политически съперници на нацистите, както и хора с нетрадиционна полова ориентировка, роми, славяни, хора с душевен и физически увреждания.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР