Зла прокоба е погубила тримата откриватели на едно от най-прочутите

...
Зла прокоба е погубила тримата откриватели на едно от най-прочутите
Коментари Харесай

Злокобна прокоба застигнала археолозите, открили Летнишкото съкровище

Зла поличба е погубила тримата откриватели на едно от най-прочутите съкровища у нас – Летнишкото. Съкровището съставлява златни, сребърни и бронзови плочки, които изобразяват пътя, който всеки тракийски войник би трябвало да извърви, с цел да доближи съвършенството, написа Стандарт.

Един от служащите умира, още когато съкровището било извадено от земята. Тримата копаели основи на обор, когато лопатата на един от тях – Кънчо Тинчев, блъснала в нещо железно.

Когато се разровили, служащите разкрили подземен плочки с изображения по тях. Мъжете се зарадвали, че са забогатели, тъй като плочките са от злато и сребро. Един от тях, чието име не се загатва от боязън, да не се придвижи прокобата, се строполил върху откритото богатство. На място бил извикан локалният лекар Георги Николов, който единствено установил извънредно настъпилата гибел.

Мълвата за откритото богатство бързо се разнесла в града и откакто кметът Тодор Байнов научил, наредил на служащите да му донесат всичките 23 плочки.

Те незабавно изпълнили нареждането му. Слухът стигнал и до кварталния полицай, с което тайната дефинитивно се разбулила. Отвели на разпит служащите, а те разказали всичко за находката. Кметът също бил извикан и заставен да съобщи цялото богатство.

Откривателите му не доживели до дълбока напреднала възраст, а животът им е бил цялостен с нещастия. Дъщерята на единия от тях изчезва при загадъчни условия, а синът на другия от служащите умрял преди него.

Днес Летнишкото богатство се съхранява Националния археологически музей.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР