Зимата вече чука на вратата, температурите падат с всеки изминал

...
Зимата вече чука на вратата, температурите падат с всеки изминал
Коментари Харесай

Градинарството през зимата

Зимата към този момент чука на вратата, температурите падат с всеки минал ден, множеството растения навлизат в интервал на покой, само че това не значи, че нямаме работа в градината през идващите месеци.

В началото на декември градината към този момент би трябвало да е почистена и готова за зимата. Зазимяване на множеството растения се прави когато нощните температури се задържат под 6-7 градуса.

В градината през ноември

Още в края на ноември тревния чим се почиства от опадали листа, а тревата се оставя на височина 7-10 см.

Ако към момента има останки от едногодишните цветя в лехите те би трябвало да бъдат извадени. Стъблата на многогодишните растения се изрязват ниско и се покриват с листа или плява, които да ги защищават от идващия мраз. Ако почвата не е замръзнала, до края на ноември, към момента можете да засадите луковиците на лалетата.

През топлите дни на ноември може да засадите рози, както и някои вечнозелени типове. Покрийте растенията, които са чувствителни към студа с подобаващ защитен материал.

В зеленчуковата градина е време да приберете последната годишна продукция и да обработите надълбоко почвата. Към края на месеца може да засадите салати, моркови, магданоз.

Отстранявайте постоянно растителните боклуци от цветната и зеленчуковата градината. Почистете градинското езеро от падналите листа.

В градината през декември

През този месец също е значимо да почиствате постоянно тревния килим от изгнили листа. Привържете нежните клончета на младите растения с тънка тел, с цел да ги предпазите от тежестта на снега. В зеленчуковата градина е добре да внесете сложен тор и да покриете с защитен материал младите салати, спанак, магданоз. Прекопайте надълбоко почвата към овошките.

Използвайте студените дни в края на годината с цел да прегледате и поправите градинските принадлежности. Почистете ги добре и ги дезинфекцирайте. Набавете си всички нужни семена, луковици, торове и препрати за отбрана за идващия сезон. Обмислете какви промени желаете да извършите в двора и отделете време да планирате хрумвания за градината за идната пролет.

В градината през януари

Основната ви задача през януари е да следите дали растенията не страдат от измръзване. Ако е належащо поправете и обновете купчинката пръст към храстите. Почиствайте понякога натрупалия сняг по клоните на дърветата. Ако имате оранжерия, в края на месеца може да посеете семената на петуния, бегония примула.

В градината през февруари

През този месец пролетта е все по-близо и идва моментът, в който градината ще се разсъни за нов живот. Затова и работата ни в нея се усилва.

През втората половина на февруари може да засеете семената на лобелия, агератум, петуния, карамфил, делфиниум. Към края на месеца, в случай че времето разрешава, може да се отстрани защитната покривка на розите и да се стартира резитбата им. Време е и за подкастряне на живия плет.

През февруари се прави и първата за годината резитба на овощните дръвчета и лозите.

В зеленчуковата градина през февруари може да засеете моркови, репички, грах.

Сега е моментът да си подготвите разсадът от летни цветя.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР