Зимата е времето, в което имунната ни система е подложена

...
Зимата е времето, в което имунната ни система е подложена
Коментари Харесай

Д-р Радина Андонова: Грипът от тип А протича по-тежко


Зимата е времето, в което имунната ни система е подложена на разнообразни респираторни вируси, които нападат организма. В момента огромна част от страната към този момент е в предепидемична конюнктура, има и общини, които са с оповестена грипна зараза. Как да отличим елементарната простуда от грип и какви ограничения да вземем, с цел да се предпазим от тях, разяснява доктор Радина Андонова от Военномедицинска академия.

Д-р Радина Андонова приключва медицина през 2011 година

Специализирала е в клиниката по Инфекциозни заболявания на Военномедицинска Академия от 2012 до 2016 година

От юни 2016 година доктор Андонова е с приета компетентност "Инфекциозни заболявания ".
В момента работи в катедра "Инфекциозни заболявания " на Военномедицинска Академия.

Д-р Андонова е била на образования в Испания, Холандия, Ирландия, Словакия, както и на едномесечна специализация в университетска болница Лозана, Швейцария.

- Д-р Андонова, по кое време се чака пикът на грипа у нас?

Обикновено пикът е в края на януари и началото на февруари. Вече има области, които са с оповестена грипна зараза – Пазарджик и Благоевград. В София, в полза на истината, към момента не се афишира грипна зараза, тъй като предходната седмица имаше един спад на заболелите през работните дни, само че събота и неделя броят им доста нарастна още веднъж. Така че, може би към края на януари в София също ще бъде оповестена грипна зараза.

- Колко типа грип върлува сега?

Грипът има няколко вида, най-разпространени са А и В. Тази година, за разлика от предните, се следи главно грип вид В . Щамът, който се отнася към вид В, и е най-разпространен сега, е „ Ямагата “.

За нас е значимо да разграничим вида на грипа - дали е А или В, а не толкоз кой вариант е. Говоря от клинична позиция, тъй като лечението е друга. Противовирусните препарати , с които разполагаме на пазара, са оселтамивир, занамивир, ремантадин. Причината да има толкоз заболели сега е, че минали години не сме се срещали с грип вид B толкоз постоянно, както с вид А. Поради това нямаме имунитет и вероятността да се заразим е висока, а за неимунизираните тя е съвсем 100%.

- Кой грип протича най-тежко?

Първо е добре да кажем, че място за суматоха изрично няма, тъй като грипът го има като всяка една година. Броят на заболелите за момента не е повече по отношение на предишни години и клиничната картин а не бих споделила, че протича доста по-тежко. Просто през зимните месеци на всяка една година респираторните болести са ни водещи. Причината е, че хората са най-вече в затворени пространства заради характерните климатични условия.

По предписание грипният вирус вид А нормално протича по-тежко, само че по този начин или другояче клиничната картина на грипа е съвсем идентична. Дали ще е вид А или В има значение само във връзка с лечението. Не бих споделила, че има някаква огромна разлика при протичането. При пациенти, които са се срещали с грип вид А, 2-3 години по-рано, имунитетът последователно стартира да спада. Той не е доживотен както при някои други инфекции, само че към момента може да има антитела , които обаче да не основават задоволително под напрежение имунен отговор, с цел да реагира организмът съответно. Тоест тези пациенти могат да се разболеят, само че ще изкарат грипната зараза доста по-леко. За разлика от това, по отношение на грип вид В, към момента нямаме антитялов отговор, не сме се срещали с него и по тази причина клиничната картина се разпростира оптимално. Максимално тежко, с общия и нтоксикационен синдром .

- С какви недоволства са пациентите?

Грипът е редовно заболяване, което визира цялото тяло. Протича с главоболие, болки в очите, мъчителна кашлица, болежка зад гръдната кост. Последният признак е доста присъщ, трахеята се визира и се появява една доста присъща и мъчителна кашлица, за която от време на време, когато се насложат вторични бактериални инфекции , се постанова и антибиотично лекуване.

- Как можем да разграничим грипа от елементарната простуда?

Пациентът е хубаво въпреки всичко да се съветва или с общопрактикуващ доктор, или с висококвалифициран личен състав. Важно е първо да се отграничи грипа от острите респираторни болести и след това, в случай че има опция, да се дефинира вида. Дори и да няма опция за типизиране, самият грип би трябвало да се разграничи – дали става дума просто за грипна зараза или за грип с затруднения.

Грипът е заболяване, което протича доста особено. То постоянно протича остро, с доста висока температура – 39, даже имаме някои пациенти с 40 градуса. Голяма част от тях даже могат да кажат часа, в който са се разболели. Общата изнемощялост е извънредно изразена, съвсем до прострация и пациентът общо взето е на легло от самото начало. Главоболието е доста мощно, болката зад очите също би трябвало да се спомене. Може да има кашлица първоначално или да се появи след 2-3 ден, ставно-мускулните болки също са присъщ признак.

От водещите инфекции при пациентите, с изключение на грипа, са по този начин наречените остри респираторни болести . Това е група, в която влизат аденовирусите (причина за кашлица, конюнктивит и диария при децата), метапневмовируса (честа причина за дихателни инфекции), респираторно-синцитиален вирус

(причинява инфекции на респираторния тракт), парагрипните вируси (които провокират публикувани болести на дихателната система у индивида, най-много при деца). Тази група болести протича доста по-леко от грипа. Те са самоограничаващи се, в границите на 7 до 10 дни, без да се постанова някакво характерно лекуване. Обикновено не се стига и до антибиотично лекуване и пациентът оздравява.

Острите респираторни болести протичат доста по-протрахирано във времето. Симптоматиката се развива последователно, температурата се повишава последователно в дните и не доближава тези високи стойности, а е 37, 5 – 38 градуса . Но отново може да има главоболие, несъмнено, тъй като има запушен нос, кихане, може да има и суха, дразнеща кашлица . Особено парагрипните вируси засягат ларинкса и се появява по този начин наречената, изключително при дребните деца, лаеща кашлица. Симптомите отшумяват нормално със симптоматично лекуване, при една добра здрава имунна система за към 7 до 10 дни най-много, без да се постанова някакво характерно лекуване.

- В момента доста хора се оплакват, че грипът ги “поваля “ на легло за повече от седмица. При всеки човек лекуването е друго, само че въпреки всичко каква е повода за това?

Грипният вирус е необикновен от позиция на това, че самият вирус нападна по характерен метод имунната система и имунитетът ни спада в допълнение . Затова и ние ставаме по-податливи на вторични бактериални инфекции . И защото той е редовно заболяване, интоксикацията е в действителност доста тежка. Основните клинични признаци минават за към 7 – 10 дни, само че общата изнемощялост, възприятието за уязвимост на организма не престават най-малко две-три седмици по-късно. Това е неговият реконвалесцентен интервал (на възстановяване). Пациентът би трябвало да има поради, че не може да се върне назад с цялостна мощ към предходния си метод на живот. Трябва да има един интервал, в който да се възстановят силите на организма. Това е интервалът с приема на витамини, мощна белтъчна храна, с цел да може да се укрепи имунната система. Ако има опция, несъмнено, пациентът би трябвало да остане най-малко седмица след оздравяването у дома, с цел да се възвърне изцяло.

- Вече е късно за ваксини, в този случай по какъв начин да се предпазим от вируси. Препоръчвате ли потреблението на разнообразни имуностимулиращи средства?

Да, за ваксина изрично към този момент е късно. Това, което може да създадем, в случай че сме били контактни с пациент, за който сме сигурни, че е бил с грипна зараза и започваме да демонстрираме признаци, към момента не сме с температура, е да се обърнем към персоналния ни доктор за наставление на лекарствен препарат за профилактика на грипа. Друго, което може да одобряваме профилактично

са витамини, плодове, зеленчуци, мощна храна.

Имуностимулиращите средства , изключително тези, които са лекарствени, не хранителни добавки, не е редно да се взимат дълго време и непрекъснато. Забелязала съм, че при деца се дават непрекъснато, а не е редно имунната система „ да се разбутва “. Особено при дребните деца, при които имунитетът към момента не е идеален, идва един миг, в който би трябвало да оставим организма да се оправи самичък, а действително той няма да може. С имунностимулиращите препарати постоянно би трябвало да се внимава. Те се изписват също от доктор.

- Много постоянно хората стартират да се лекуват сами и не търсят помощта Ви. Кои групи са най-уязвими и какви затруднения могат да се срещнат при тях, в случай че се самолекуват?

Най-уязвимите нормално са децата, изключително тези под 5-годишна възраст и възрастните пациенти, най-много тези, които имат съпътстващи болести. Говорим за захарен диабет, сърдечна непълнота, белодробни болести , изключително Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). И другата уязвима група, която не би трябвало да забравяме, са бременните.

Свързани публикации.. За да се предпазим и лекуваме вярно при грипна зараза? 0 С маска против грип – обезпечава ли отбрана? 0 В неравностойна борба с грипа 1

Най-честите затруднения на грипа, това са бактериалните инфекции, засягащи респираторния тракт, пневмониите , бактериалните бронхити. При нас хоспитализираме към този момент пациенти, които са с затруднения. Обикновено са такива пациенти, които са пристигнали просто късно, чакали са 5-6 дни в къщи, не са взимали характерно противовирусно лекуване . Както споделих, грипът е редовно заболяване и общо взето визира целия организъм. Най-тежките затруднения, на грипната зараза, това са неврологичните, които са с много неприятна прогноза, само че за благополучие се следят рядко. До момента, тази година, сме нямали пациенти с сходно затруднение. Също по този начин може да се засегне бъбречната функционалност, чернодробната, само че това се следи извънредно рядко. Най-често следим пневмониите.

- Маската е едно от средствата, които могат да ни предпазят от вируси. Препоръчвате ли носенето й в градския превоз?



Да, в градския превоз би било редно от позиция на това, че там хората са прекомерно на гъсто ситуирани в доста малко пространство. Съветът ми е да се употребява

изключително от бременните дами. Препоръчително е за тях тези два месеца – януари и феврури да заобикалят места, на които се събират доста хора. При тях грипът протича в действителност тежко. Ако работим в среда с доста хора, носенето на маска е повече от целесъобразно. Ако сме в контакт с болен или се грижим за болен у дома, е редно също да носим маска. Маската обаче би трябвало да се сменя на всеки час, тъй като идва миг, в който

тя става неефективна.

- Какви други ограничения бихте предложили?



Хубаво е пространствата да се проветряват непрекъснато, на всеки половин или един час, задоволително, с цел да може въздухът да се обновява в стаята. Друго, което можем да вършим, е да поддържаме добра персонална хигиена, да се мият ръцете постоянно, тъй като грипният вирус остава жив по повърхностите дълго време и когато пипнем с ръце и не се измием, можем да го внесем в това число и през конюнктивите. Използването на разнообразни дезифектанти , гелове за ръце, имат смисъл в зимните месеци, тъй като са една добра защитна мярка за разпространяването на вирусите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР