Зимата е сезонът, в който броят на инфарктите е най-висок,

...
Зимата е сезонът, в който броят на инфарктите е най-висок,
Коментари Харесай

Д-р Бонева: Зимата е сезонът, в който броят на инфарктите е най-висок

Зимата е сезонът, в който броят на инфарктите е най-голям, демонстрират данни от редица изследвания, а аргументите за това са свързани с няколко фактора. Това сподели пред БНР доктор Ценка Бонева от Клиниката по кардиология на Александровска болница.

„ На първо място това е студът и температурните разлики – от топли пространства се излиза на открито и това е обвързвано със конвулсия на кръвоносните съдове заради излагане на по-ниски градуси и доста предразположени пациенти, изключително такива с атеросклеротичните натрупвания в съдовете на сърцето, осъществят остри коронарни произшествия или остри миокардни инфаркти “, изясни доктор Бонева.

Тя посочи, че главните признаци за проблем със сърцето са тежест в гръдната кост, чувство за пристягане в гърдите, затруднено дишане, изтръпване на лявата ръка, на рамото или челюстта или тези недоволства да радиират към гърба и дясната ръка. „ Когато се появят тези признаци, пациентите би трябвало неотложно да се извърнат към доктор, тъй като това може да са прояви на изострен коронарен случай “, предизвести доктор Бонева.

Кардиологът предложи на пациентите със сърдечни болести да водят сдържан и здравословен метод на живот без рискови натоварвания и да включват повече плодове и зеленчуци в храната си, да управляват мазните храни и да имат най-малко 30 минути на ден вървене на открито.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР