Зимата е сезон, през който традиционно консумираме повече консервирани храни

...
Зимата е сезон, през който традиционно консумираме повече консервирани храни
Коментари Харесай

Как да ядем вкусни домати през зимата

Зимата е сезон, през който обичайно консумираме повече консервирани храни и мъчно съумяваме да си поднесем свежестта от по-топлите месеци. Същевременно обаче, поради ниските температури, дефицита на слънчева светлина, понижената двигателна интензивност на открито и множеството вирусни офанзиви, тялото ни се нуждае от прясна храна, богата на хранителни субстанции и витамини, с цел да укрепи имунитета си и да усъвършенства съпротивителните си сили.

Доматът e измежду най-обичаните, потребни и известни зеленчуци на българската софра, само че през зимата нормално сме предубедени и посягаме по-рядко към него. Силно публикуван, само че и към този момент стар е стандартът, че доматите са вкусни единствено през лятото. През по-студената част от годината нормално чакаме да попаднем единствено на безвкусни плодове, отгледани в компромисни условия. Това към този момент не е по този начин, тъй като към този момент у нас се създават целогодишно така наречен специфични сортове домати.

Има две съществени аргументи да изберем български специфични домати – усетът и свежестта. Вносните други възможности, с изключение на, че са отгледани в страни, които имат доста по-малко естествена слънчева светлина, са обрани зелени и са зрели по пътя до супермаркетите. Затова вносният домат няма да достави стремежи усет ще загуби свежестта си доста по-бързо при предпазване в ледник вкъщи.

Специалните домати са разнообразни разновидности, които варират по цвят и усет. Най-популярни измежду тях са познатите на всички чери домати. У нас се отглеждат най-вече представители на вида Baby Plum – мини-домати с присъща форма, наподобяваща слива. Тези доматчета са желани на доста места по света. В Нидерландия, обичат да ги похапват като бърза здравословна закуска сред храненията, до момента в който в Германия и Англия ги избират като съществена съставна част на съвсем всяка салата. Ето и кои са най-популярните специфични сортове, от които може да намерите вкусна българска годишна продукция:
Суител – един от най-търсените поради своята неповторима хрупкавост. Той е червен и има чудесно уравновесен сладко-кисел усет. Подходящ е за дълготрайно предпазване, тъй че самоуверено може да си вземете по-голямо количество.Бамано – оранжев на цвят, с продълговата форма. Ще ви допадне, в случай че обичате по-сладки домати. Има мощен мирис и месеста сърцевина.Иворино – евентуално доста от вас още не са пробвали това особено малко жълто месесто доматче. То е по-скоро сладко и има ниска киселинност.
Ако сте експериментатор и модернист в кухнята, през зимата може да си доставите гурме преживяване с деликатесния домат Кумато. Той се отличава със своя присъщ по-тъмен цвят, оцветен в нюанси на златисто-кафяво. Кумато е приблизително огромен домат, който се предлага и в чери вид. Той е по-сладък от обичайните разновидности, като има фина кисела нотка. Този необикновен домат е изключително хрупкав и в същото време много апетитен. Освен, че стои извънредно елегантно във всяка паница, той е в действителност здравословен избор. Доматът Кумато е с ниско калорийно наличие и е богат на потребни субстанции – калий, магнезий, витамин А и С. Кумато e комерсиална марка на Syngenta Group, под която се оферират съответни плодове домати, отгледани от специфични хибридни растения.

Със специфичните сортове домати можете да внесете доста прохлада в менюто през студения сезон, като приготвите разнородни салати, сосове за паста или дребни коктейлни хапки. А децата несъмнено ги избират поради комфортния размер.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР