Зимата е не само Коледа, Нова година, празнично настроение и

...
Зимата е не само Коледа, Нова година, празнично настроение и
Коментари Харесай

Какво да ядем, за да не се депресираме

Зимата е освен Коледа, Нова година, празнично въодушевление и безконечен ваучър. Зимата е и доста мрачни и студени дни, ранно стъмване, мъчно ставане. Светът като че ли е застинал, а ние около него нямаме предпочитание за нищо. Затваряме се у дома и незабелязано неприятното въодушевление идва като натрапен посетител.

И в тези моменти или посягаме към някоя чаша с алкохол, или пък към успокоителни. А и двете не са добра концепция, тъй като решението на казуса ни може да се крие в хладилника или на рафта с плодовете и зеленчуците с магазина .

Ябълки

Има ги в обилие. Ако не обичаме да ги хапваме просто по този начин, можем да си създадем къс или различен десерт с тях. Важното е, че съдържат освен доста витамини, само че и антиоксиданти, които защищават от неврологични болести.

А фибрите в ябълките поддържат равнищата на кръвна захар в естествени граници, което е обвързвано и съкращаване на внезапните промени в настроението.

 Снимка 255741

Тиква

Печената тиква мирише на есен, на зима, на коледно въодушевление. Освен че е вкусна, тя ни зарежда с положително въодушевление. Причината - подтиква производството на серотонин - хормона на щастието, с помощта на невротрансмитера триптофан в състава си.

Това вещество е с най-висока централизация не в самата тиква, а в нейните семки. Така те се оказват по-полезната опция на слънчогледовите, тъй като могат освен да ни избавят от скуката, само че и да ни издигнат тонуса.

Триптофанът редуцира признаците на меланхолия и неспокойствие и връща салдото в тялото и съзнанието. Затова и ни е доста нужен през мрачните и студени дни.

 Снимка 313529

Куркума

Тази фалшификация става все по-популярна не поради усета, който придава на ястията, а поради изгодите за здравето. Известно е, че куркумата е богата на антиоксиданти и защищава от възпаления и онкологични болести. А тези възпаления в разнообразни елементи на тялото могат да повлияят и на настроението ни.

Сладки картофи

Все още са екзотика по нашите географски ширини, само че ето една причина да опитвам с тях още тази вечер. Сладките картофи са потребен източник на витамин С, който се грижи за имунната ни система. В композиция с витамин В6 усъвършенства и настроението.

 Храната и депресията - какво да заобикаляме
Храната и депресията - какво да заобикаляме

Как да не зареждаме неразположението си

Брюкселско зеле

Или сме му почитатели, или не. Но в случай че усетът на брюкселското зеле ни подхожда, добре е да го хапваме по-често през студените месеци. Причината - антиоксидантът кемпферол , който се бори с депресията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР