Зима е и много туристи търсят места, които да им

...
Зима е и много туристи търсят места, които да им
Коментари Харесай

Сиера Невада е най-южния ски-център в Европа

Зима е и доста туристи търсят места, които да им обезпечат подобаващи условия за каране на ски и други зимни занимания. Макар и оградена от две страни с Атлантическия океан и Средиземно море и дълга плажна линия, територията на Испания е покрита и с разнообразни по височина планини - Кантабрийските, Иберийските, Каталонските. На североизток Испания граничи с Пиренеите, които я отделят от Франция и дребното княжество Андора. На юг пък са Андалуските планини и Сиера Невада - с най-високия връх в континентална Испания- Муласен (3478 м).

Сиера Невада (букв. превод: Заснеженият хребет) е планинска верига в Южна Испания и най-южния ски-център в Европа, прочут с най-големия си брой слънчеви дни в годината.

Курортът се намира в Андалусия (на испански Andalucia) - най-голямата самостоятелна област по население и втора по територия след Кастилия и Леон. На запад тя граничи с Португалия, на север с самостоятелните области Естремадура и Кастилия-Ла Манча, на изток с Мурсия и на юг със Средиземно море и Атлантическия океан.

Регионът е с богата история, датираща от хилядолетия. Владяна от финикийци, римляни, вестготи, маври и испанци, Андалусия е културна съкровищница, съхранила безчет монументи от разнообразни цивилизации. В градовете Кордоба, Севиля и Гранада могат да се видят едни от най-големите достижения на ислямската просвета. Стотици крепости и замъци се извисяват над бели градове и плодородни равнини, очевидци на вековната битка на испанците да отвоюват земите си от ислямските нашественици.

Днес Андалусия е динамично разрастващ се район и е световноизвестна туристическа дестинация. Освен културните монументи, Андалусия разполага с прелестни плажове, голям брой курорти, като Марбеля, Торемолинос, Михас, Малага, Алмунекар, Салобреня, както и високи планини, в това число Сиера Невада (с най-високия връх в Испания - Муласен (3478 м), и още разнообразна природа - от влажната делта на Гуадалкивир до пустините на Алмерия.

В Андалусия се намират 23 естествени парка и 30 резервата. Сред известните курорти са Коста дел Сол, Хуелва и Ислантила. В тях се оферират благоприятни условия за разнообразни типове спорт.

Андалусия е известна с ислямската архитектура, останала от владичеството на маврите, както и с ренесансова и барокова архитектура от по-късно. Най-известният празник в региона е карнавалът в Кадис. А от март до ноември се организират кориди с бикове.
Сиера Невада е международен ски-център, един от най-големите в Европа, както и най-високата планинска верига в Западна Европа след Алпите. Най-високият й връх е Муласен (3478 м), следван от Велета (3393 м).

Алпи (на италиански: Alpi, на немски: Alpen, на френски: Alpes, на окситански: Aups/Alps, на словенски: Alpe) е една от огромните планински вериги в Европа, разпростряла се от Австрия и Словения на изток през Италия, Швейцария, Лихтенщайн и Германия до Франция и Монако на запад. Най-високият връх на Алпите е Мон Блан с височина 4807 м, намиращ се на френско-италианската граница.

Сиера Невада е най-големият зимен курорт на Испания, разгласен за биосферен резерват от ЮНЕСКО (строго охранявана територия с неповторима флора и фауна и други естествени полезности с огромно значение), фамозен с големия си брой ски писти и минералните извори "Ланхарон ". Общата повърхност на парка е 172 000 хектара.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР