Зигмар Габриел и Владимир Макей по време на пресконференция в

...
Зигмар Габриел и Владимир Макей по време на пресконференция в
Коментари Харесай

Германия и Франция не приемат виждането на Русия за миротворци в Украйна


Зигмар Габриел и Владимир Макей по време на конференция в Минск

Германия и Франция поддържат много друга позиция от Русия по въпроса за разполагане на мироопазващи сили на Организация на обединените нации в Източна Украйна, сподели немският външен министър Зигмар Габриел, представен от Ройтерс в петък.

Както Киев, по този начин и Москва предлага Организация на обединените нации да изпрати миротворци, които да оказват помощ за решение на сепаратисткия спор в Украйна. Двете страни обаче имат различия по въпроса дали мироопазващите сили да бъдат ситуирани в следената от бунтовниците част от украинско-руската граница.

Германия, Франция, Русия и Украйна водиха по-рано договаряния в опит за прекъсване на спора, лишил живота на над 100 000 души.

" Виждането на Германия и Франция и визията на Русия за това по какъв начин да бъде завършена задача на сини каски (миротворци) към момента е много друго ", сподели Габриел пред публицисти при посещаване в Беларус.

Според него обаче изпращането на миротворци би представлявало същински късмет за мир в Донбас.

" Макар че нашите визии към момента са много разнообразни, не би било целесъобразно да затваряме тази опция ", съобщи той.

Габриел сподели, че се надява беларуският президент Александър Лукашенко да взе участие в срещата на върха на Източното партньорство в Брюксел.

" Ние се приближаваме към срещата на върха на Източното партньорство в Брюксел. Беларус също ще бъде показана. Много се надяваме самият президент (Лукашенко) да може да пристигна, тъй като това би било добър сигнал ", съобщи немският външен министър след среща с беларуския си сътрудник Владимир Макей.

Габриел също по този начин сподели, че е разискал с Лукашенко обстановката в Украйна. По думите му Германия прави оценка позицията на Беларус и помощта й за споразумяване на спора.

Макей съобщи, че развиването на съдействието сред Беларус и страните от Европейски Съюз, в това число Германия, не носи никакви опасности за взаимоотношението с Русия. Той сподели, че въпросът за връзките с Русия и Европейски Съюз е бил обиден по време на диалозите с Габриел в Минск, в това число на срещата с Лукашенко.

" По отношение на Беларус Германия в никакъв случай не е поставяла въпроса по подобен метод: вие с Изтока ли сте или със Запада. А ние в никакъв случай не сме говорили, че имаме намерение да развиваме връзките си с Европа за сметка на Русия или противоположното ", съобщи Макей.

Лукашенко посочи значимата роля на Германия за споразумяване на спора в Източна Украйна.

" Германия може да даде огромен принос за развиването на актуалната история, в случай че упорито продължи своята линия за нормализиране на обстановката в Източна Украйна ", сподели той на срещата с Габриел.

Лукашенко съобщи, че Беларус отваря нова страница в връзките с Германия, ориентирана към усилване на връзките.

Габриел, който е първият немски външен министър, провеждащ двустранни политически диалози с Беларус от седем години, дойде в Минск за да построи по-близки връзки с източноевропейската страна, отбелязва ДПА.

" Ние желаеме да имаме повече и по-добри връзки с тази страна ", сподели той, преди да се срещне с Макей и Лукашенко.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР