Земята страда. От цялото наше консуматорско общество, от големите ни

...
Земята страда. От цялото наше консуматорско общество, от големите ни
Коментари Харесай

10 начина да живеем в симбиоза с природата

Земята страда. От цялото наше консуматорско общество, от огромните ни разноски, от това, че единствено взимаме, а не ѝ даваме нищо, от това, че свикнахме с мисълта, че „ индивидът е с незадоволими потребности “.

Дори и да си мислим, че не сме от този вид хора, ще ви отчайвам – не е така… Всеки малко или доста способства за амортизиране на земните запаси и ще е добре да се опитаме да променим нещо. Да се насочим към това да сме от тези, които изразходват оптимално малко и вършат всичко допустимо да допринесат за богатството на околната среда.

Колко от вас са чували за „ екологични дълг “? На страницата на WWF можете да откриете следното: Според отчет на Световната мрежа за екологичен отпечатък за първите седем месеца от началото на 2018 година човечеството е изразходвало „ бюджета си “ от естествени запаси, които планетата е способна да възвърне в границите на една година . Така всички ние започваме живот на „ екологичен заем “. Или казано с други думи – това, което произвеждаме след тази дата, не е стабилно, тъй като Земята не е в положение да го възпроизведе с бързината, с която го изразходваме. “ .

Колкото и плашещо да звучи, би трябвало да знаете, че към момента можете да поемете по пътя към по-целесъобразен метод на живот и да сложите началото на една налична симбиоза сред вас и природата в градски условия и то в забързаното всекидневие на 21 век. В идващите редове ще откриете по какъв начин можете да сте потребни на околната среда.

1. Рециклирайте

Едно от най-лесните неща, който можете да извършите. Единствената „ спънка “ е това, че вместо 1 кофа за боклуци ще имате 4 – за пластмаса, за хартия, за стъкло и за битов боклук. С малко фикция обаче можете да създадете кофите си в забавни цветове или със шеговит външен тип. Повярвайте, още след първите няколко дни от основаването на разделните контейнери ще се уверите сами какъв брой огромна част от боклука ви съставлява пластмаса. А както знаете пластмасата е от главните закани за планетата. От една страна поради големите употребявани количества, който не са разградими в околната среда, и от друга за това, че те тровят земята с нездравословните химикали, които съдържат.

Тук, мислим, е редно да напомним, че можете да предпазите себе си и околната среда, като се освободите от пластмасата – бутилки, съдове и така нататък Има хиляди изследвания, които удостоверяват, че съхранявайки храна или течност, която в следствие ще консумираме в пластмасови принадлежности, ние умишлено или не вкарваме голям брой химикали в организма си. А те от своя страна могат да отключат редица болести в организма ни.

2. Не пускайте пералня, в случай че не е цялостна

 10 метода да живеем в симбиоза с природата

За всяка пране, без значение от количеството на облеклата в пералнята, е нужно огромно количество вода, както и електрическа енергия. Перилните препарати пък от своя страна, както се досещате, са замърсители на водата. Хубавото при тези „ ограничения “ за опазването на околната среда, които можете да предприемете самостоятелно, е, че ви подсигуряват, с изключение на възприятие на задоволеност, и по-ниски сметки в края на месеца.

3. Миялната – плюсове и минуси

Напоследък в рекламите за миялни машини постоянно се загатва фактът, че при миенето на съдове в нея, вместо стандартния метод – на ръка, се икономисват вода, препарат и време на домакинята. Това е по този начин и го даваме като плюс за всеки, който има опция за сходна покупка. Но тук още веднъж важи горното предписание – не пускайте миялната досега, в който не се изпълни. Иначе ситуацията е същото – изхабена вода и замърсяване от препарат. Тук е моментът да вмъкнем, че последните години казусът с водата и в действителност сериозен. Забелязва се фрапантно понижаване на най-ценния ни запас. Тема е изключително мъчителна за производителите на плодове и зеленчуци, тъй като неналичието на вода компрометира добивите им. Затова молим – пазете водата, тя в действителност скоро би могла да бъде наречена „ течно злато “…

4. Не купувайте прекомерно доста храна

 10 метода да живеем в симбиоза с природата

Не влизайте в супермаркета гладни или без авансово направен лист с нужни артикули. В първия случай пазарувате доста храна в глада си, която след това не успявате да консумирате и изхвърляте. Във втория – магазинът е пуснал избрани артикули на промоция и вследствие ниската цена, вие автоматизирано ги слагате в кошницата, а по-късно – в коша. Проблемът с изхвърлянето на храна е сериозен, тъй като при храната търсенето дефинира предлагането, или казано по различен метод колкото повече консумирате (в случая купувате, само че хвърляте), толкоз повече ще се създаде, с цел да се задоволят потребностите на пазара.

5. Спирайте водата

Почти няма човек, който да отхвърли, че оставя водата да тече, до момента в който търка зъбите си, сапунисва ръцете си или разпенва шампоана върху косата си. Ами, спрете да го правите… Коментирахме какъв брой е скъпа водата и по какъв начин все по осезаемо се усеща неналичието ѝ. А с всяко едно НЕспиране на водата вие ставате съучастници в изгубването ѝ!

6. Компостирайте

 10 метода да живеем в симбиоза с природата

Дори и да сте съумели да употребявате храната вместо да я хвърлите, от нея постоянно остава биологичен боклук, това са обелки, костилни, кокали, кожа, кафе, чай, растения и така нататък Ако нямате животинче у дома – месоядно или тревоядно, вие ще изхвърлите биологичния отпадък в кофата за отпадък. А казусът тук идва от обстоятелството, че при складирането на питателните боклуци на депата за отпадък дружно с други изхвърлени предмети, отделят във въздуха нездравословни газове. Точно тук още веднъж можете да спечелите, до момента в който помагате – направете си компост! Лесно и просто. И не изисква особено доста място или време. Компостът ще се трансформира в извънредно потребна добавка към домашните или градинските ви растения. А в случай че нямате такива, постоянно бихте могли да дадете готовия компост на някой, който има, или да го подарите на цветята в градинката пред блока.

7. Засейте терасата си

Засейте растения на терасата си – по този начин помагате на себе си и на природата. Цветята ще оправят както настроението ви, по този начин и дизайна на терасата, а също така ще поемат (поне малко от) праха от улицата. От друга страна ще спомогнете даже и минимално за пречистването на въздуха или ще зарадвате някой познавач, несъзнателно погледнал към терасата ви. Ако не сте почитател на цветята, имаме и друга концепция, която е още по-зелена и добра за фамилния ви бюджет – засейте нещо ядливо – подправки, плодове или зеленчуци. Подправките и репичките порастват доста бързо, което значи, че ще се радвате скоро на това, което сте посели. А какво по-хубаво от „ безвъзмездна “, потребна и здравословна храна, която ви е на една ръка разстояние.

8. Оставете колата

 10 метода да живеем в симбиоза с природата

Оставете колата най-малко за миг! Не отивайте до магазина, който е на 50 м с нея. Още по-абсурдно не отивайте да упражнявате с колата… Нали това е концепцията на тренировката да се раздвижите – приемете пътя до такава степен като „ загрявка “. Освен че ще си спестите немалка сума за гориво, знайте че придвижването е най-голямата предварителна защита против всевъзможни болести и болежки. Движете се, дали пешком, с колело или друго транспортно средство, задвижвано от вас, няма значение, тъй като придвижването е едно от най-хубавите безвъзмездни неща на земята… Просто го обикнете.

9. Загасете лампата

Загасете лампата в банята, тоалетната или коридора… или всяка една стая, в която е ненужна! Ясно е, че доста хора оставят светнато, тъй като не помнят или си споделят „ аз така и така по-късно ще се върна “. Гасете, тъй като при всяко загасяне, като се изключи че спестявате непотребен разход, то вие помагате на околната среда, като не генерирате ненужно и излишно количество сила.

10. Предайте образеца

 10 метода да живеем в симбиоза с природата

Най-важното. Ако тази публикация по един или различен метод ви е повлияла, или пък, в случай че вие и до момента сте спазвали изреденото, само че сте научили нещо ново – предайте нататък. Споделете прочетеното, споделете тези възгледи и информация с околните и приятелите си, в офиса или измежду „ познатите-непознати “ в обществените мрежи. Нека създадем „ зеленото “ „ съвременно “ и дано се грижим за околната среда. Научете децата си – те подражават на вас. Това, на което ще ги научите, и това, което ще им дадете за образец, по един или различен метод ще остане в тях.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР