Земята е преживяла най-горещите три месеца в историята на наблюденията

...
Земята е преживяла най-горещите три месеца в историята на наблюденията
Коментари Харесай

Учени: Лятото на 2023 г. е най-горещото в историята, откакто има измервания

Земята е претърпяла най-горещите три месеца в историята на наблюденията през лятото на 2023 година,  съобщиха международните информационни организации и Българска телеграфна агенция, базирайки се на Световната метеорологична организация (СМО) на Организация на обединените нации.

" Нашата планета преди малко мина през сезон на шупване - най-горещото лято в историята ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Той напомни, че в света е почнала климатична рецесия, която изисква засилени взаимни старания.

Миналият месец е бил най-горещият август в историята на наблюденията и вторият най-горещ месец след юли 2023 година, съгласно Световната метеорологичната организация, която се базира на данни от програмата " Коперник ". Температурите през август са се повишили с повече от 1,5 градуса по Целзий в съпоставяне със междинните стойности от прединдустриалната ера, демонстрират резултати от  " Коперник ". Като цяло 2023 година до момента е втората най-гореща година в историята на наблюденията след 2016 година

През август беше записана рекордна междинна температура на повърхността на международния океан - 20,98 градуса по Целзий.

Определеният предел от 1,5 градуса Целзий, който е добре да не се надвишава,  е за десетилетия, а освен за един месец, тъй че учените не считат този къс интервал за толкоз важен.

Специалистите упрекват за горещините непрекъснато затоплящия се климат, породен от човешка активност, вследствие на изгарянето на въглища, петрол и природен газ, като  спомагателния подтик дава феноменът Ел Ниньо. Той съставлява краткотрайно стопляне на части от Тихия океан, което трансформира времето в международен мащаб. Обикновено Ел Ниньо, който стартира при започване на тази година, способства за в допълнение стопляне на световните температури, като през втората си година е по-силен.

" Коперник ", поделение на галактическата стратегия на Европейския съюз, разполага с данни от 1940 година, само че във Англия и Съединени американски щати световните данни са от средата на 19-и век. и се чака скоро техните  метеорологични организации и научни институти да оповестят за рекордно топло лято. 

Досега дневните температури през септември са по-високи от записаните за това време на годината, съгласно Университета на Мейн.

Докато въздухът и океаните в света поставяха върхове по топлота, Антарктика продължи да слага върхове по ниско количество морски лед, оповестиха от СМО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР