Земята е дом на милиони животни и някои от тях

...
Земята е дом на милиони животни и някои от тях
Коментари Харесай

Първо ВИДЕО в света на леопард, ловуващ на 20 м височина

Земята е дом на милиони животни и някои от тях са толкоз рискови, че дебнат плячката си когато и да е на денонощието и на всяка надморска височина. В новата поредност на BBC „ Бозайници “ на Дейвид Атънбъро за първи път в историята бяха показани страховити фрагменти на африкански леопард, който ловува жълти павиани, прекарвайки нощта на надморска височина от към 20 метра.

Африканските леопарди имат удивителни образни акомодации, които им разрешават да наблюдават и убиват плячка под прикритието на тъмнината, даже когато плячката е на 20 метра височина на дърво, пише IFLScience. Учените съумяха да запишат това необикновено държание на хищника за първи път.

Павианите или жълтите павиани (Papio cynocephalus) са дейни денем, само че с настъпването на нощта се катерят по дърветата, с цел да си починат в „ спяща горичка “, която нормално се намира в центъра на тяхната територия. Предимството на този тип отмора е, че те са предпазени от наземни хищници. Но, както демонстрира видеото, даже височини не постоянно могат да предпазят павианите от офанзивите на африкански леопарди.

Известно е, че зрението на леопардите е приспособено по подобен метод, че те могат да ловуват през нощта. Зад ретината те имат отразяващ пласт, наименуван тапетум, който може да усили и най-малкото количество светлина. Авторите на видеото споделят, че фрагментите, които са снимали, демонстрират един от удивителните способи, по които дивата природа е еволюирала, с цел да бъде дейна даже през нощта. 

Учените означават, че леопардите вървят на лов единствено в най-тъмните нощи. Ако луната е на половина цялостна, хищниците чакат да залезе, защото неналичието на светлина е преимущество за тях. Там, където виждаме безспорна мрачевина, леопардите могат да видят плячката си. Хищниците се движат от клон на клон и са в положение тъкмо да дефинират дистанцията до плячката си.

По време на наблюдението екипът съумя да снима африкански леопард, който ловува жълт павиан, който почива нищо неподозиращо на клон. Имайте поради, че по-голямата част от новия епизод е отдадена на това по какъв начин някои типове са съумели да се приспособяват към деен метод на живот през нощта. Учените означават, че тази еволюция е настъпила в отговор на появяването на див звяр, който е извънредно деен - хората.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР