Земното ядро е спряло да се върти. Изследване на учените

...
Земното ядро е спряло да се върти. Изследване на учените
Коментари Харесай

Земното ядро е спряло да се върти

Земното ядро е спряло да се върти. Изследване на учените от Пекинския университет И Янг и Сяодун Сонг, оповестено в списание Nature Geoscience , оповестява, че земното ядро е спряло да се върти, само че това не е причина за паника. Янг и Сонг осведомят, че прекъсването е част от нескончаем модел.

Данните от проучването демонстрират, че земното ядро, по-конкретно твърдото му вътрешно ядро, е спирало да се върти и преди. Смята се, че вътрешното ядро минава през цикъл на закъснение и ускорение и даже превръщане на посоката на въртене почти на всеки 60-70 години, като последното такова е станало при започване на 70-те години на предишния век. Смята се, че това съмнение е резултат както от гравитационното равновесие, по този начин и от съмненията в магнитното поле на планетата.

Вътрешното ядро и мантията са ненапълно гравитационно заключени. Според теорията флуктуациите (случайните отклонения от междинното равновесие – бел. ред.) в планетата карат земното ядро да се движи към гравитационно равновесие. Това придвижване варира според от изискванията в Земята.

Друг фактор може да бъде магнитното поле на Земята. Магнитното поле се генерира в земното ядро и провокира придвижване на течното външно ядро, а затова и на вътрешното ядро. Тъй като магнитното поле се колебае с течение на времето, се трансформира и придвижването на земното ядро. Теорията би могла да изясни редица други феномени отвън земното ядро. Според Янг и Сонг това, което се случва надълбоко в планетата, може да повлияе на света на повърхността. По-нататъшните проучвания биха могли да предложат прозрения за измененията в температурата и други климатични модели, в това число смяната на морското ниво.

Природата реагира озадачаващо на изменящия се климат в света. Новите открития за въздействието на вътрешността на планетата върху нейната повърхнина могат да оказват помощ на света да разбере по-добре и да се приготви за последствията от изменението на климата.

Янг и Сонг въобще не преглеждат прекъсването като проблем, а по-скоро като естествена част от цикъл в границите на планетата.

Пълният обсег на последствията от прекъсването на земното ядро и евентуалната промяна на посоката към момента не е прочут, само че откриването на въздействието, което то може да окаже върху климата на планетата, може да промени разпоредбите на играта за кръстоносците на климата по целия свят.

Разкриха тайните на 2300-годишна мумия

Днес.бг

Земното ядро е спряло да се върти

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР