Земетресението в Южна Турция е предизвикало геоложка промяна, която е

...
Земетресението в Южна Турция е предизвикало геоложка промяна, която е
Коментари Харесай

Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад

Земетресението в Южна Турция е провокирало геоложка смяна, която е изместила литосферните плочи с 3 метра, споделя Карло Долони, ръководител на Националния институт по геофизика и вулканология (INGV).
" Арабската плоча се е придвижила с към 3 метра в посока североизток-югозапад по отношение на Анадолската плоча. Става дума за конструкция в граничната зона сред този свят, Арабската плоча, и Анадолската плоча ", споделя специалистът пред вестник „ Кориере каузи Сера “.
Както споделя ученият: " Турция се е преместила на югозапад “. Според Долони общият мащаб на разлома е бил най-малко 150 км, " всичко се е случило за няколко десетки секунди ".
Сутринта на 6 февруари земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер раздруса Югоизточна Турция, като съгласно президента Реджеп Тайип Ердоган това е най-силното земетресение от 1939 година насам. Съобщава се и за опустошения в няколко района на Сирия, а земетресения са усетени и в ливанската столица Бейрут. Медиите оповестяват, че интервенциите в огромното турско нефтено пристанище Джейхан са прекратени заради земетресението. В Сирия пък е прекратена работата на най-голямата петролна рафинерия в провинция Тартус.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР