Земетресението с магнитуд 7,6 стана в следобедните часове и разруши

...
Земетресението с магнитуд 7,6 стана в следобедните часове и разруши
Коментари Харесай

Най-малко шестима загинали след силното земетресение в Япония на ...

Земетресението с магнитуд 7,6 стана в следобедните часове и унищожи постройки, прекъсна електрозахранването на десетки хиляди домове и накара жителите на някои крайбрежни региони да избягат на по-високи места. То провокира талази с височина към 1 метър около дългото западно крайбрежие на Япония, както и по крайбрежията на прилежащата Южна Корея.

 

Армейски елементи бяха изпратени да оказват помощ при избавителните интервенции, а едно от локалните летища бе затворено, откакто вследствие на земетресението  по пистата се появиха отворени пукнатини.

 

Един възрастен мъж е умрял след сриване на постройка в град Шика в префектура Ишикава, съобщи телевизия " Нипон Ти Ви ", като се базира на локалната полиция.

 

Агенция Киодо заяви за още 4 починали в региона на Ишикава, базирайки се на спешния екип на префектурата, в това число мъж и жена, и двамата на 50 години, младо момче и мъж на 70 години.

 

Японският в. " Асахи " цитира полицията, съгласно която изваден от останките на постройка мъж е бил откаран в болница, където е била доказана гибелта му.

 

Японският министър-председател Фумио Кишида съобщи пред публицисти късно нощес, че е мъчно за избавителните екипи да доближат до най-засегнатите региони заради блокирани при земетресението пътища.

 

Американският президент Джо Байдън съобщи, че Съединени американски щати са подготвени да дават всякаква нужна помощ на Япония след земетресението.

 

" Като близки съдружници Съединени американски щати и Япония имат дълбоки връзки на другарство, които сплотяват народите ни. Нашите мисли са с японския народ в този сложен миг ", сподели Байдън.

 

Японското държавно управление заяви, че нощес е наредило на повече от 97 000 души в девет префектури да се изтеглят от западното крайбрежие на най-големия остров Хоншу. Те прекарват нощта в спортни зали и учебни физкултурни салони, които нормално се употребяват като евакуационни центрове при изключителни обстановки.

 

Почти 33 000 семейства са останали без електричество в префектура Ишикава рано тази заран по данни на уеб страницата на локалната електроразпределителна компания в района Хокурику.

 

Японският императорски двор разгласи, че поради бедствието ще анулира плануванаъа за през днешния ден новогодишна демонстрация на император Нарухито и императрица Масако.

 

Мощният трус идва в сензитивен миг за японските атомни централи поради ожесточената опозиция от страна на някои локални поданици след земетресението и цунамито от 2011 година, които провокираха повреда в атомната електроцентрала " Фукушима ", отбелязва Ройтерс.

 

Японският нуклеарен регулатор заяви, че не са открити нередности в атомните електроцентрали по продължение на Японско море, в това число в пет дейни реактора в две централи в префектура Фукуи.

 

Атомната електроцентрала " Шика ", която е най-близо до епицентъра, още преди земетресението е спряла двата си реактора за постоянна ревизия и земните земетресения не са им оказали никакво влияние.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР