Земетресение с магнитуд 9 по Рихтер удари Япония на 11

...
Земетресение с магнитуд 9 по Рихтер удари Япония на 11
Коментари Харесай

10 години след Фукушима: Япония все още се възстановява от катастрорфата

Земетресение с магнитуд 9 по Рихтер удари Япония на 11 март 2011 година Това бе един от най-силните регистрирани земетресения. Предизвикано бе голямо цунами, което нанесе съществени материални вреди, унищожи цяли градове е провокира повредата в нуклеарната централа Фукушима. Загинаха над 18 хиляди души. Близо половин милион пък изгубиха домовете си.

В дните след повредата, радиацията, изпусната в атмосферата, принуждава държавното управление на страната да афишира все по-голяма зона за евакуация.

10 години по-късно 40 хиляди души още не могат да се върнат вкъщи. По-голямата част живеят във Фукушима, която е недостъпна поради рисковите равнища на радиация.

Все още не е известно какъв брой хора са били наранени от радиацията. Към днешна дата няма данни това да е директна причина за смъртност на нито един гражданин. Текущите работи по изчистването на замърсяването от засегнатите региони и електроцентралата се чака да продължат 30 – 40 години по оценка на управлението на централата.

Фукушима доста изостава що се отнася до възобновяване след вредите. Поради радиацията 2.4% от земята там е в неразрешена за достъп зона. Извеждането от употреба на потърпевшите реактори към момента е предизвикателство, като под въпрос е дали това въобще може да бъде осъществено.

Днешната национална гала, с която да се отбележат 10 година от нещастието ще е последната, проведена от държавното управление. Тя идва единствено две седмици преди олимпийският огън да тръгне от Фукушима.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР