Земетресение с магнитуд 5,6 разтърси Южна Турция и доведе до

...
Земетресение с магнитуд 5,6 разтърси Южна Турция и доведе до
Коментари Харесай

Пореден трус стресира Южна Турция и събори сгради, отново жертви и ранени

Земетресение с магнитуд 5,6 раздруса Южна Турция и докара до сриване на някои здания, като освен това е умрял минимум и 1 човек, а най-малко 69 са били ранени, заяви формален представител. Няма непосредствени данни за потърпевши.

Трусът е бил с епицентър в град Йешилюрт в провинция Малатия, заяви Агенцията за ръководство на бедствията в страната.

Кметът на Йешилюрт, Мехмет Чинар, съобщи пред телевизия HaberTurk, че в града са се срутили няколко здания.

Малатия е измежду 11-те турски провинции, които бяха мощно наранени от земетресението с магнитуд 7,8, което опустоши елементи от Южна Турция и Северна Сирия на 6 февруари и докара до гибелта на повече от 50 000 души в двете страни, както и до сриването или сериозните вреди на 173 000 здания в Турция.

Турската организация за битка с бедствията, заяви, че от 6 февруари насам близо 10 000 вторични труса са станали в района, обиден от земетресението.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, най-смъртоносното в актуалната история на Турция, ще има надълбоко психическо влияние, настояват специалисти и публични лица, представени от Ройтерс. В страната починаха повече от 44 300 души, а над 1,5 млн. останаха без дом в мразовитите условия. Милиони хора са изгубили членове на фамилията си, работа, спестявания и очакванията си за бъдещето.

Експертите се притесняват, че децата ще бъдат най-силно наранени. Международният детски фонд на Организация на обединените нации за изключителни обстановки (УНИЦЕФ) съобщи, че доста от над 5,4 милиона деца, които живеят в зоната на земетресението, са изложени на риск от развиване на тревога, меланхолия и посттравматично стресово разстройство.

Министерството на фамилията и обществените услуги на Турция заяви, че е изпратило повече от 3700 обществени служащи, които да поддържат оживелите в зоната на земетресението. Но мощното земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер предишния понеделник унищожи напъните да се даде на децата някакво чувство за нормалност на фона на седмици на ужасяващи вторични земетресения.

Турците и преди този момент бяха подложени на забележителен напън, споделя Айше Билге Селчук, професор и психолог в университета Koc, заради възходящата беднотия и въздействието на пандемията COVID-19. Сега земетресението е довело до идващото равнище.

" Стресът е продължителен и непрекъснат и към този момент надвишава равнището, с което можем да се оправим ", споделя Селчук. " За да може тази нация да се изправи на крайници, би трябвало да намерим тази мощ в себе си и това стартира от нашата логика на психиката ", добави тя.

Президентът Тайип Ердоган даде обещание да възвърне домовете в границите на една година, само че ще минат още доста месеци, преди хиляди хора да могат да изоставен палатките или корабните контейнери и ежедневните опашки за храна и да се реалокират в непрекъснати жилища, което е от основно значение за придобиване на възприятието за нормалност и сигурност, което са изгубили.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР