Земеделците продължават трети ден с пътните блокади. Трябва да отчетем основния

...
Земеделците продължават трети ден с пътните блокади.
Трябва да отчетем основния
Коментари Харесай

Мирослав Найденов: Земеделските протести ще ескалират

Земеделците не престават трети ден с пътните блокади.

" Трябва да отчетем главния катализатор на митингите - това са общоевропейските митинги. Скандинавските страни не стачкуват, само че те нямат такива ползи. Проблемите бяха насъбрани от предишни месеци без трайно решение. Катализатор с изключение на митингите са и проблемите със " зелената договорка ". Нещата ще ескалират. Обявиха, че ще усилват митингите като времеви график и обсег ", каза бившият аграрни министър Мирослав Найденов в студиото на  " Денят ON AIR ".

По думите му, съгласно статистиката има задлъжнялост на бранша, която е сред 40 лева и 100 лева на декар, а огромна част от машините и техниката са на лизинг.

" Държавата незабавно би трябвало да се намеси, с цел да може тази задлъжнялост да се понижи най-малко отчасти. За първи път зърнопроизводителите желаят национални доплащания. За предходната година секторът е платил 3 милиарда налози. При тази обстановка на пазара няма да могат да заплащат налози и огромна част от тях ще бъдат на загуба. Ако са на загуба, автоматизирано кредитното им досие става неприятно. Секторът работи с оборотни заеми. Ще слагат под риск и фонд " Земеделие ". Ако този бенд се отприщи, може да докара до негативи, които ще бъдат доста по-скъпи за страната от това, което желаят. Колкото по-бързо страната откри решение, толкоз по-добре ", разяснява Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той означи, че бюджетът би трябвало да се поправя и добави, че държавното управление е направило неточност, още когато министър председателят Денков назова земеделците " терористи ".

" Има опити от страна на ръководещите да разделят бранша. Те са разграничени във връзка с оставката и на смяната на законодателството, която желаят да реализират. В бранш " Земеделие " има над 200 браншови организации ", съобщи някогашният аграрни министър.

Според него " зелената договорка " изрично би трябвало да бъде изменена. 

" Европейска комисия даде заден ход, одобриха незабавно някои ремонти. Смятам, че са незадоволителни. Аграрният бранш до 2050 година да бъде с нулеви въглеродни излъчвания - свръхамбициозна стратегия, ограниченията граничат с безумство ", счита Найденов.

По думите му Европейска комисия приготвя безмитен импорт на месо от Южна Америка, която е най-големият производител в света. Той предвижда, че ще бъдем принудени да разчитаме съвсем на 100% импорт, а това визира националната сигурност на страните от Европейски Съюз, в частност България.

" Създават се тежки бюрократични трудности пред хората. Това води до отлив в бранша. Доколкото познавам бранша, тези които не желаят оставката, са по-близо до ГЕРБ. Мога да опровергая това, че ГЕРБ стои зад желаната оставка на министър Вътев. Основното ядро на протестиращите няма такива претенции ", посочи някогашният аграрни министър.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР