Земеделците от цялата страна се изправят срещу нарастващите предизвикателства в

...
Земеделците от цялата страна се изправят срещу нарастващите предизвикателства в
Коментари Харесай

Земеделци ще протестират и утре, ето къде и защо

Земеделците от цялата страна се изправят против възходящите провокации в селското стопанство през последните месеци. През днешния ден се организираха мирни митинги на производители в цялата страна, като с тежка техника бяха блокирани редица основни пътни артерии и заходи към границите на България. Утре, на 13 февруари 2024 година, следва провеждането на огромен митинг в центъра на София пред постройката на Министерски съвет, както и на още 21 места в страната. Това оповестиха от Инициативния комитет на земеделците.

През последните месеци се натрупаха редица проблеми, които засягат земеделците и министър Вътев не съумя да се оправи с тях. Това мнения показаха членовете на Инициативния комитет, състоящ се от 26 браншови организации в бранш земеделие и отглеждане на животни по време на конференция през днешния ден.

„ В този тежък интервал, министър Вътев реши да води договаряния с една организация, която е основана преди една година (бел.ред Българска земеделска камара) и да изолира организациите, които от години работят в бранша ", съобщи по време на конференцията Мариана Милтенова, ръководител на Националния съюз на градинарите.

„ Всяка организация, член на ИК, е изпращала десетки писма с искане за среща с министър Вътев, в които да обсъдим проблемите в бранша и да потърсим дружно решения. Нито един от нас не е получил отговор. Затова към този момент не търсим срещи, не търсим разговор, а просто настояваме за неговата оставка. Защото той не съумя да се оправи с нито един от проблемите в бранша през последните месеци, а и не пожела да се срещне с нас, с цел да намерим дружно решенията им ", обявиха браншовиците.

Тези проблеми включват промени в Стратегическия проект, които понижават дотациите с 30%, нови условия по еко-схемите, които усилват административната тежест на производителите, неналичието на средства за компенсиране на вредите, породени от войната в Украйна и още доста други.

Министърът на земеделието, господин Вътев, изрично не съумя да се оправи с нито един проблем в селското стопанство. Той не съумя да отбрани пред Правителството бюджета по мярката поради войната в Украйна, не направи нужните промени в Стратегическия проект, тъй че заплащанията към земеделците да не бъдат толкоз понижени. Вместо да редуцира административната тежест за земеделските стопани, бяха въведени нови регулации, които още повече затрудниха земеделците с администрация. Не изрази и избрана позиция във връзка с ГМО продуктите, с което да отбрани българското произвеждане и българските производители.

Призоваваме за промени и по-голяма поддръжка за бранша, който е от основно значение за стопанската система на страната. Поради насъбраните проблеми в бранша и неналичието на решения, настояваме за оставката на министъра на земеделието господин Вътев и незабавната му промяна с способен човек, който навреме да стартира разрешаването на проблемите в бранша.

Ето и къде са точките за митинга в утрешния ден:

Главен път Елхово-Лесово,

Международнен път Плевен-Оряхово, при гр. Кнежа

Пътен възел Петолъчката (Ямбол-Сливен)

Главен път Варна-Бургас (на изхода на Варна)

С. Долни Богров

Пътят към Граничен контролно-пропусквателен пункт Илинден-Екзохи

Пътят за Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина

Пътят за Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата

Пътя за Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево

Главен път Русе-Търново (при Поликраище)

Пътят от Видин за Дунав мост 2

Кръгово придвижване в Благоевград

Пътят Плевен-София (при разклона за село Горни Дъбник)

Подбалкански път (при отбивката за Павел Баня)

Изхода към автомагистрала Хемус след Златна панега

По пътя Плевен-София при Луковит

По пътя Бяла - Русе при Горна Студена

Главен път Видин-Арчар-Монтана

Главен път Видин-Лом-Русе

На пътя Самоков-Дупница

Кюстендил - при изхода за София
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР