Земеделските стопани ще получат 3 500 000 млн. лв. за

...
Земеделските стопани ще получат 3 500 000 млн. лв. за
Коментари Харесай

ДФЗ отпуска 3,5 млн. лв. за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция

Земеделските стопани ще получат 3 500 000 млн. лева за 2022 година по схемата за подкрепяне „ Помощ за съфинансиране на застрахователни награди при обезпечаване на селскостопанска продукция “. Това реши Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “.

Целта на помощта е насърчаването на дребни и междинни предприятия, аграрни стопани, производители на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн за непринудено обезпечаване на селскостопанска продукция против неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия, и други неподходящи климатични събития, чрез отчасти компенсиране на разноските за подписване на застрахователна лавица.

През 2021 година по искане на браншовите организации схемата беше пренотифицирана, като в обсега ѝ бяха включени зърнените култури: пшеница, ечемик, царевица и маслодайни: слънчоглед и рапица.

Средствата се дават под формата на възнаграждение на част от разноските за застрахователни награди.

При плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн подпомагането е не повече от 195 лева на хектар. При зърнени и маслодайни култури подпомагането е до 21 лв. на хектар.

Предстои да бъдат направени инструкции за кандидатстване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР