Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки земеделски

...
Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки земеделски
Коментари Харесай

Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя

Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки аграрни машини на стопани от Великотърновска и Габровска области блокираха пътя за малко в обедните часове. Целта на протестните дейности е да кажем, че във всички сектори от бранш „ Земеделие “ има проблеми, които се натрупат от години, себестойността на продукцията не дава отговор на изкупните цени, по тази причина отпадането на възбраната за импорт на земеделска продукция от Украйна в допълнение ще ни затрудни, уточни Валентин Мицканов, ръководител на земеделска кооперация от село Самоводене.

Според земеделските производители междинната изкупна цена е към 30 % от себестойността, само че стопаните са принудени да я продават по този начин, поради отговорностите към банките и доставчиците на торове и други първични материали. Голям е казусът в бранш „ пчеларство “, уточни притежател на пчелин, който до неотдавна е бил със 70 кошера, само че от две години е понижил броя им на половина, тъй като не може да продава своята продукция поради вноса на мед от Украйна. Според земеделските стопани митингите не са терористичен акт, а метод по кротичък път да бъде посочен казусът, с цел да се откри неговото решение.

" Фермата ми от 200 крави е пред банкрут, в нея работи цялото ми семейство, в този момент е средата на септември, а средствата от август не сме получили още, при изискване, че сега изкупната цена на млякото е 70 стотинки, което е насмешка ", уточни Никола Енчев от лясковското село Добри дял. Според него макар митингите и труда на земеделските стопани, обстановката в бранша продължава да се утежнява, а най-онеправдани са дребните фермери, които се нуждаят от държавна помощ, предава Българска телеграфна агенция.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР